Д-р Янко Янков завършва медицина през 1998 г. в Медицински университет - Пловдив. 10 години по-късно придобива специалност „Трансфузионна хематология“, а през 2010 г. завършва и магистратура „Здравен мениджмънт“. Има 20-годишен опит като трансфузионен хематолог. Ръководител е на тъканна банка за съхранение на стволови клетки „Селена Целс“ от самото ѝ създаване. Д-р Янков ще вземе участие във форум „Бременност и детско здраве“ на 6 октомври в Международен панаир Пловдив, където ще обърне внимание на една изключително важна и актуална тема – „Стволовите клетки като застраховка за бъдещето“

АГ „Селена" и тъканна банка „Селена целс" стават част от форум „Бременност и детско здраве"Той ще се проведе на 6 октомври в Международен панаир Пловдив

- Д-р Янков, в момента темата за стволовите клетки е много актуална. Как се съхраняват стволови клетки и защо родителите трябва да се доверят на българска банка?

- В България и по целия свят съхранението на стволови клетки става по един и същ начин. Има утвърдени световни протоколи и стандарти, които трябва да се спазват, и ние, в България, го правим. Съхранението става за дългосрочен период на ултраниска температура под -196 градуса в парите на течен азот. Родителите не трябва да се притесняват. Ние сме лицензирани от Държавната агенция по трансплантация, води се пълен отчет, като всяка проба се регистрира както в националния, така и в европейския регистър и получава свой уникален номер. И всичко се извършва под контрола на Агенцията.

Предимството на българските тъканни банки пред чуждите е, че тук намаляваме риска при транспортиране, което е най-критичният момент от целия етап на съхранението, тъй като се извършва на територията на страната. В рамките на 6 часа всяка единица вече е на сигурно място в течен азот и по този начин се съхраняват повече стволови клетки от наличните. Докато предоставянето на куриерска фирма или трети лица за транспорт повишава риска от увреждане на клетъчния материал. Отделно времето след 72-рия час, в което стои пробата, води до автоматична загуба на клетки, а те са най-важни при трансплантацията в бъдеще.    

- Как да изберем банка, на която да се доверим?

- Първо родителите трябва да изберат дали да е частна банка, или публична. Разликата е, че в частната банка се заплаща за обработката и съхранението на този материал. Но предимството на частното фамилно банкиране е, че стволовите клетки се използват лично или в семейството. Докато публичните банки имат завишени критерии за съхранение и не се знае дали предоставеният материал ще бъде обработен и съхранен. Другият недостатък е, че стволовите клетки се използват за публична употреба и няма гаранция, че ако на човек му потрябва, след време тази единица ще бъде съхранена лично за него.

- Защо е важно да се съхраняват стволови клетки?

- Моментът на раждането предоставя уникалната възможност да се съхрани този материал, защото кръвта и тъканта от пъпна връв е богата на стволови клетки. Те са млади, незрели клетки, които могат да се превръщат във всяка друга клетка на организма. Ако в този момент ги съберем и съхраним, впоследствие можем да ги използваме. За съжаление, се използват при тежки заболявания, при които, ако нямаме съхранен собствен материал, трябва да търсим дарители. А не винаги е възможно да се намерят. При стволово-клетъчната трансплантация, при която се използват тези клетки, се изисква най-високата тъканна съвместимост.

С клетките от кръвта на пъпна връв се лекуват над 70 заболявания, сред които левкемии, лимфоми, някои тумори. При другия вид стволови клетки, които се намират в тъканта, нещата са в експериментален етап, но всички клинични проучвания – над 800, са в доста напреднала фаза. Те са за лечение на заболявания като диабет тип 1, детска церебрална парализа, аутизъм и ред други.

- Защо е толкова трудно дарителството на стволови клетки у нас?

- Може би защото няма достатъчно голяма разгласа. Хората трябва да са информирани.

- Увеличава ли се броят на хората, които решават да съхранят стволови клетки. Освен цената, какви други притеснения имат родителите?

- Когато хората са информирани, вземат правилни решения. Това е сложна материя и е добре човек да се консултира със специалист. С нашите кампании, които предприемаме с популяризирането на дейността, броят им постепенно се увеличава. Притесненията са дали ще се съхранят правилно, дали има някакви гаранции за съхранението. Държавата ни задължава да имаме и още едно място в България, където при форсмажорни обстоятелства да може да продължи съхранението на стволови клетки. Което гарантира съхранението на генетичния материал. Затова и родителите трябва да бъдат спокойни, тъй като нашето законодателство е добре уредено.

Всички, които искат да научат повече, нека заповядат на форума „Бременност и детско здраве” в пловдивския панаир на 6 октомври. С удоволствие ще отговорим на всички въпроси.