Налагането на карантина на боледуващ от COVID-19 или негов контактен е задължително. Изключение да се прави само при хора, които са ваксинирани, категоричен е началникът на общопрактикуващите лекари в Пловдивско д-р Костадин Сотиров.

Припомняме, че напоследък все по-често специалисти дебатират отмяната на карантинирането предвид по-леко протичащия нов щам на Омикрон. През юли Министерството на здравеопазването пък бе предложило тя да отпадне за болни и контактни, като предложението бе посочено в проекта за промени на Закона за здравето. То обаче все още не е било гласувано от депутатите в Народното събрание.

В интервю за TrafficNews обаче д-р Сотиров отбеляза, че „граничи с простотия болен да не си остане вкъщи, а да обикаля по улиците или да отиде на работа, където да заразява други хора“ и допълни: „Да заразиш съзнателно с рискова болест човек е равносилно на това да вземеш бухалка и да го удряш“.

Новия щам протича различно при различните хора. Проблемът обаче не е в преболедуването му, а в последствията, които вирусът може да окаже върху организма, категоричен е специалистът:

COVID-19 е много коварна инфекция, тъй като може да даде отражения върху тялото. Ако човек е имал хронични заболявания, както повече възрастни имат, той ги обостря. Например – имах случай на  пациент, който е имал диабет, но досега е поддържал здравето си чрез хранителна диета или хапче, след преболедуван COVID кръвната му захар се качва и трябва да се прилага лечение. Имахме и случаи на хора, преди години са имали дископатия, но след инфекцията вече две години страдат от болки в кръста. Затова не можем да кажем, че COVID е обикновен грип“, обяснява лекарят. 

Според специалистът преминаването в режим на дистанционно обучение на цели паралелки с учащи заради един болен не е необходимо. Това обаче може да стане в случай, че децата са имунизирани срещу COVID.

„Имаме прекрасна ваксина за деца, която е ефикасна. Но простотията, която се шири сред близо 75% от българските граждани, пречи на имунизационния процес. Но щом отказват да се ваксинират – трябва да останат вкъщи в случай на контакт с заразен“, допълни той.

На този етап общопрактикуващите лекари в Пловдивско разполагат с достатъчно количество ваксини срещу Омикрон, допълни началникът им д-р Сотиров. По думите му в областта няма недостиг, но се налагат доставки в много малки количества.

Доставените количества покриват работата за един-два работни дни. Това е така, защото с наличните дози трябва да се покрие необходимостта и на останалите лечебни заведение и пунктове, където се прилагат ваксини. Но не е проблем, до момента личните лекари не са се оплакали от отказана доставка“, допълни Сотиров.

Интересът към ваксинацията идва основно от онези 25% население, които вече имат приложена ваксина срещу COVID-19 и в момента се реимунизират. „Нямам нови пациенти, които не са имунизирани и сега прилагат новия препарат на Commirnaty. Сред тях има и млади и възрастни. Остават обаче едни близо 75%, които отказват да се предпазят“, допълва той.

Системата за издаване на онлайн медицинска бележка работи перфектно, допълни началникът на общопрактикуващите лекари в Пловдивско. По думите му с тях се избягват злоупотреби. „Това, което се съобщава от колеги, е форма на натиск от страна на родителите. Идвали са с искане да издадем медицинска бележка за болест, защото щели да го водят на екскурзия. Когато лекарят откаже, защото това е измама – родители започват да заплашват, че ще го отпишат“, пояснява д-р Сотиров. 

Все още няма данни за случаи на сезонен грип.