Всеки ден расте броят на заболелите от морбили у нас. Кои са застрашени в най-голям степен от епидемията и какви размери ще придобие тя? С този и други въпроси за най-опасните летни зарази, които върлуват у нас, TrafficNews потърси д-р Биляна Славчева от Инфекциозна клиника при Военно-медицинска академия в София.

 

- Д-р Славчева, има ли бум на заболелите от морбили?

Да, от февруари зачестиха случаите на морбили и в момента са над 1100. За София и София-област са към 700. Още 11 области в страната са засегнати. Това е вирусно заболяване, което се предава по въздушно-капков път. Най-често се среща при малки деца от малцинствените групи, които не са имунизирани. Заболяването продължава да се разпространява, така че може да се каже, че вече става епидемия.  

- Как протича заболяването?

Децата, които със заразени, са с обриви и температура. Човек се разболява при контакт с пациент 4 дни преди и 4 след появата на обрива. Това заболяване протича в 4 стадия. Инкубационният период продължава между 9 и 14 дни, при възрастни може да е и по-дълъг. Като при имунизирани и профилактираните с имуноглобулин достига до 21-28 дни. След това се появяват грипоподобни симптоми – висока температура, конюктивит, хрема, кихане, кашляне. После се появява обрив - първо на главата зад ушите, който постепенно обхваща цялото тяло.

-Какво трябва да се направи?

Задължителна е консултация със специалист, за да се изолира и спре развитието на заболяването. При морбили е характерно, че се нарушава имунитетът и са възможни вторични бактериални усложнения, така че е хубаво да се наблюдава детето или възрастния човек и да се реагира адекватно. Ако няма данни за усложнения, не се приема антибиотик.

-Наскоро бе съобщено за случай на морбили при 29-годишен мъж от Варна. По-тежко ли протича заболяването при възрастните?

-Хората на тази възраст са имунизирани, но е възможно самата имунизация да не е реализирана или да са се изчерпили защитните антитела. Заболяването е тежко и при възрастни, и при деца, защото води до срив в имунитета, възможни са и усложнения.

-Опасно ли е за бременни?

-Възможно е развитието на спонтанни аборти или преждевременно раждане. Не се наблюдават вродени малформации.

-Първи случай на Западнонилска треска бе регистриран у нас. Как протича това заболяване?

То се предава чрез ухапване от комари. Основният резервоар са птици, дребни бозайници – мишки, зайци. Комарите се заразяват от птиците и след това при ухапване на човека могат да му предат инфекцията. Хората и конете са крайни гостоприемници на вируса. В 80% от случаите то протича асимптомно, при 20% може да е с температура, обриви и увеличени лимфни възли. При 1% от хората може да има засягане на нервната система. Това е най-опасното, защото протича по-тежко и може да се получат усложнения.

-Ако заболяването протича асимптомно, ухапаният източник ли е на зараза?

-Да, периодът на наличие на вируса в кръвта на човека е много кратък. Основният начин за предпазване от комари е да се използват репеленти, да не стоим в близост до застояли води и т.н.

Какви са симптомите и как се доказва Западнонилската треска?

-Заболяването протича основно като леките грипоподобни форми, които не са толкова драматични, не са и фатални. Няма нужда от паника. Проблемни са случаите на засягане на нервната система. Диагностиката се провежда по протокол за вероятен и потвърден случай на Западнонилска треска. Необходимо е изследване на кръв (серологична проба), изследване на урина за наличие на вируса и изследване на ликвор при невроинвазивните форми.

Напоследък много хора се оплакват от заболяване, което протича с висока температура и разстройство. По-често това се случва с хора, които се връщат от морето. На какво се дължи?

Това са ентеровируси, познати като летен грип. Заболяването протича с диария и обриви. Често става въпрос и за хранителни токсикоинфекции след консумация на контаминирана храна. Не е чак толкова масово, но по-често се среща при хора, които се връщат от почивка. Основни причини за заразата са  консумация на храна от непроверени места, от вода и замърсени ръце.  Основното е да се справим с дехидратацията/обезводняването, която е особено опасна при малките деца. За родителите е трудно да се справят сами, затова е добре да потърсят лекарска помощ – да се консултират с личния лекар, за да не се налага хоспитализация.

-Трябва ли да се взема антибиотик?

-Ако става въпрос за вирусна инфекция – не. Основно е да се възстанови хидратацията на тялото, без да се ползват медикаменти за спиране на изхожданията, а пробиотици, които подпомагат възстановяването на лигавицата на червата.

-През лятото особено опасни са ухапванията от кърлеж. Има ли случаи на усложнения?

-Да, има доста случаи на лаймска болест, не чак толкова много на марсилска треска.

-Какво да направят хората, ако видят, че ги е налазил кърлеж?

-Да потърсят медицинска помощ, за да може кърлежът по най-бързия начин да бъде махнат от специалист. Добре е след това да се наблюдават за обриви, а кърлежът да се изследва в лаборатория дали е заразен.  

-Ако няма възможност да се отиде при специалист и човек трябва сам да махне кърлежа, нужно ли е първо да го задушава с мазнина?

-Най-добре е да го махне специалист, но ако няма възможност, кърлежът се вади с пинсета. Не е нужно да се маже предварително мястото с мазнина.