Д-р Дарина Дамянлиева е завършила Медицински университет - Пловдив. В момента е специализант в Клиниката по кожни и венерически болести на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив. Трето поколение медик е. Посещавала е курсове и конгреси по дерматологична и естетична медицина и има сертификати за работа с дермални филъри, мезотерапия, химични пилинги и ботулинов токсин. От 2009 г. е член на „Българския лекарски съюз“, а от 2017 г. и на „Българско дерматологично дружество“. Преминала е стаж в Клиника по пластична и дермална хирургия в болница „Saint-Rock” в Ница, Франция. Владее френски и английски език.

- Как да се грижим за кожата си през зимата?

- Както през зимата, така и през лятото кожата трябва да бъде поддържана по определен начин според сезона. За да сме подготвени за по-ниските зимни температури, е хубаво кожата да бъде добре хидратирана, да не остава суха. За целта препоръчвам използването на хидратиращ крем през деня. Много пациенти ми споделят, че не използват кремове. Кремът, от една страна, хидратира кожата в студените дни, а, от друга, я предпазва от замърсения въздух и околната среда. На пазара има различни козметични продукти за различни възрастови групи – за тийнейджъри, младежи, както и за хора с по-зряла кожа.

- Трябва ли да използваме кремове с UV защита през зимата?

- Да, хубаво е да се използват кремове с UV защита, особено ако се практикуват зимни спортове - ако караме ски, сноуборд или просто се разхождаме в планината. Там слънцето е по-силно, отколкото в градовете. Има слънцезащитни кремове, които са специално създадени за зимата. Но и да използваме стандартен слънцезащитен крем, пак би било добре. Не е необходимо той да е с висок фактор, SPF 20 или 30 е напълно достатъчен, но не трябва да се забравя, че той трябва да бъде нанесен минимум 20 мин. преди излагането на слънце.

- Споменахте за мръсния въздух, по какъв начин той влияе на кожата ни и как можем да я предпазим?

- Мръсният въздух, от една страна, води до запушване на порите, което предизвиква появата на повече комедони и акне, а, от друга – кожата придобива сивкаво-жълтеникав цвят и губи своя блясък и тургор. Спазването на добра хигиена е основен фактор за доброто състояние на нашата кожа. Вечер, преди да си легнем, трябва да отделим време за почистване на своето лице. Аз препоръчвам това да се прави с медицинска козметика, като всеки е свободен да избира сам какви продукти ще използва. Важното е кожата да бъде добре почистена с измивен продукт. След това е добре да се нанесе крем, съобразен с възрастта и съответните типични особености на кожата. Сутрин, след измиването на лицето, отново би било полезно да се нанесе хидратиращ крем.

- Какви процедури е подходящо да се правят в момента?

- Зимата е сезон, в който е най-подходящо да се правят пилинги. Слънцето не е толкова силно. Чрез пилингите премахваме горния мъртъв слой клетки и подготвяме кожата за лятото и по-силното слънце. Освен това те подпомагат лечението на кожни проблеми като пигментация и акне. Добре е да се направи серия от пилинги, като моят съвет е да се започне с най-ниския процент киселина и след това той постепенно да се увеличава, за да не „стресираме“ кожата. Разбира се, сезонът е подходящ за всякакви естетични и хидратиращи процедури като мезотерапия, а също и лазерни процедури.  

- В момента с какви кожни проблеми най-често идват пациентите?

- С акне. Идват и пациенти с пигментация, която са придобили през лятото при излагане на слънчева светлина. Атопичната кожа също в момента като проблем е по-задълбочен поради студеното време. Затова е хубаво да се хидратира кожата, и то не само за лицето, говорим за цялото тяло.

- Може ли да си навредим с козметика, която сами избираме, без да сме се посъветвали със специалист?

- Винаги можеш да си навредиш. Хубаво е, преди да отидем в аптеката или в магазина, все пак да се посъветваме със специалист за дадения проблем, който имаме. Той може да даде по-точен съвет какво точно да си вземем. Така се избягва моментът, в който си купуваме една козметика, а тя не действа. След това си купуваме друга козметика, която също не действа. Накрая специалистът може да препоръча нещо съвсем друго.