Авокадото в последните години е все по-популярно, особено сред тези, които искат да си набавят бързо и лесно полезни мазнини. Този плод има много висока хранителна стойност и съдържа и голямо количество фибри и различни витамини.
А ефектите от редовната консумация на авокадото са разнообразни, но все положителни. Според последно изследване, то има свойството да подмладява мозъка ни и да подобрява възможността да се концентрираме.
Това се дължи на още едно полезно вещество в състава на плода - лутеин, който доказано подпомага мозъчната функция.
Учените от Университета в Илинойс провеждат 12-седмичен експеримент с възрастни с наднормено тегло. Именно за тях се смята, че имат по-висок риск от развитие на деменция в по-късна възраст. След края на периода е доказано подобрение на когнитивните им способности и паметта.
Според учените, фибрите и мононенаситените мазнини в състава на авокадото вероятно също допринасят за положителния ефект върху мозъка. Доказано е, че те помагат за намаляване на нивата на стреса и за синтеза на серотонин. Така че ще сме не само по-умни, но и по-щастливи, пише Food Navigator, цитиран от lifestyle.bg.
Още от категорията
Кой са най-богатите на колаген храни?