Острата реакция на БСП срещу желанието на българите в Цариброд не е първата проява на партията, насочена срещу Западните покрайнини. Един от българските премиери в средата на 90-те заявява от парламентарната трибуна, че не може да се говори за Западни покрайнини, защото става въпрос за Източна Сърбия. По този начин хилядите българи, които продължават да живеят там в условията на нечовешки натиск, получиха поредния шамар, при това от премиерът, който би следвало да е тяхна опора.

Емоциите около Цариброд (Димитровград по сръбски), който носи името на една светла за сръбската и спорна за българската история личност са повод да си спомним за един от големите български герои, който незаслужено не е намерил място в учебниците по история.

След края на Първата световна война на Западните покрайнини е отредена горчивата участ да бъдат дадени на Кралството на сърби, хървати и словенци (Югославия). А натискът, който се упражнява върху тях, ги принуждава да организират отпор. Името на този отпор е Вътрешната западнокрайска революционна организация (ВЗРО) Въртоп. А днес ще обърнем по-сериозно внимание на един от най-изтъкнатите ѝ дейци, наричан „Левски на Западните покрайнини“.

Асен Николов е роден в село Пресека, в което хората и днес говорят и пеят на български. Борбеният му дух и любовта към България, от която родното му село е насилствено откъснато, го карат да се присъедини към ВЗРО.

Асен Николов не се поддава на емоцията да отмъщава на невинни хора по примера на действията на Белград. Той организира серия от акции, насочена срещу символите на официалната сръбска власт -  казарми, пощенски станции, военни сгради. Сърбите са смаяни, всичките им опити да заловят дръзкото острие на „Въртоп“ търпят провал и затова в духа на вековната си политика, прибягват към мерзост. Те подлагат на нечовешки натиск Тодор Петров, брат на Асен Николов по майка, като му казват, че ако не убие брат си, цялото му семейство ще загине. Тодор Петров, в когото също гори огънят на свободния български дух привидно се съгласява, но с полученото от сръбската власт оръжие застрелва един от най-добрите им агенти Виден Митов.

Предателската власт, която идва през 1934, начело с Кимон Георгиев в опитите си да се хареса на Югославия, забранява както ВМРО, така и ВЗРО. Този удар, обаче не сломява духа на Асен Николов и той продължава борбата по начина, който я разбират всички българи от Мала Преспа до Северна Добруджа и от Малко Търново до Зайчар.

През 1936 Асен Николов е заловен и малко по-късно осъден на смърт и разстрелян. Десетилетия наред името на този герой е табу за българската историография, но величието на духа, на светлия идеал, за който Николов се бори, както и начинът, по който го прави, го нареждат сред най-изтъкналите български будители и революционери.

*В българската история има много велики личности и събития, които незаслужено забравяме, концентрирайки вниманието си върху негативизма, проблемите, антибългарската реторика и предавания, с които различни медии и телевизии ни занимават всеки ден. TrafficNews.bg ще се опита да прекрати незаслуженото забвение, в което се намират много значими личности и събития от българската история. Рубриката се води с любезното съдействие на адв. Росен Димитров и адв. Станислав Станев от Пловдивска адвокатска колегия.