Това е рубриката, в която ще ви припомни, какви важни събития са се случили на днешния ден - събития, дали отражение по света и в България, както и любопитни факти и истории.

На тази дата са родени българската плувкиня Таня Богомилова, боксьорът Майк Тайсън и плувецът Майкъл Фелпс, пловдивската журналистка Мария Морунова, бившият кмет на община Първомай Ангел Папазов и преподавателят в АМТИИ проф. Любомир Караджов.

Ето с какво още ще запомним 30 юни: 

Битката при Анхиало

През 763 година българите претърпяват едно от най-големите поражения при походите на Константин V.  Да него се стига, след като кан Телец предприема опустошителни нападения в Тракия, която по това време е византийска територия. През юни 763 г. византийските войски начело с Константин V настъпват по суша до Анхиало, в непосредствена близост до Стара планина и българските граници. Отделна армия от близо 10 000 конници е изпратена срещу България по море с флота от 800 кораба.

И българите, и ромеите давата много жертви. В крайна сметка, българският кан успява да се спаси с бягство, а императорът се завърща в Константинопол с армията си. 

Тунгуският метерорит 

През 1908 година в Сибир е регистрирана мощна експлозия. Три дни преди нея в небето се наблюдават странни явления - сребристи облаци, червеникави и зеленикави отенъци, или пък ярко, синьо небе по залез. Около 7:15 часа на 30 юни над Сибир прелетява огнено тяло, което се взривява във въздуха на не повече от 10 км. над земната повърност. Взривът отеква на 800 км. от епицентъра, поваляйки дървета на площ 2 000 кв. км. Стъклата в радиус от 200 км. са изпочупени. Мощността на взрива се равнява на 10 – 40 мегатона тротилов еквивалент. Малко след това започва магнитна буря.

Първата експедиция в региона е изпратена цели 19 години по-късно - през 1927 година. Не са открити нито отломки, нито кратер. Съществуват и много други спекулации за произхода на събитието - някои смятат, че се касае за катастрофа на извънземен космически кораб, други - на кълбовидна мълния, ядрен взрив и дори сблъсък на Земята с миниатюрна черна дупка.

Първият телефонен кабел под Атлантика

Първият кабел под Атлантическия океан е положен през 1858 година, но функционира по-малко от три седмици.Два кораба, Agamemnon и Niagara, потеглят на 5 август 1857 г. от югозападното крайбрежие на Ирландия и започват полагането. Кабелът се скъсва на няколко пъти и се налага многократно да бъде ваден. 

Първата телеграма по него е изпратена на 16 август и гласи: Слава на Бога във висините, мир на Земята между хората. Веднага след това кралица Виктория изпраща послание на американския президент Джеймс Бюканън. Отговорът му е дълъг, което затруднява операторите.  В опит да подобрят комуникацията инженерите повишават напрежението, но изолацията не го понася. Следващият опит за поставяне на кабел е финансиран шест години по-късно. 

Георги Аспарухов и Никола Котков загиват в катастрофа

На 30 юни 1971 г. в катастрофа загиват Георги Аспарухов-Гунди и Никола Котков. С тях е и още един човек, когото вземат на автостоп на бензиностанцията на стария път през прохода Витиня. Със 100 километра в ча Гунди удря камион, който излизал от черен път.  Гунди се забива с над 100 километра в час в камион, който излиза от черен път. 

Гунди е обявен за най-великия български футболист на XX век. Той е заслужил майстор на спорта и носител на сребърен „Народен орден на труда“ през 1965 г. На негово име е кръстен стадионът на ПФК "Левски" в София.

"Союз 11" каца успешно на Земята, но екипажът е мъртъв

Точно преди 49 години съветският кораб се приземява успешно. Капитанът Георгий Доброволски, бординженерът Владислав Волков и изследователят Виктор Пацаев обаче са намерени мъртви в него. Причината е, че капсулата се е разхерметизирала, след като е навлязла в земната атмосфера.  Това е първият и единствен случай на смърт в Космоса.