Хубавият коледен хляб се прави с няколко неща - вода, брашно, закваска, много любов и молитва към Бога. Това издаде пред TrafficNews майстор пекарят Георги Лефтеров.

За десета поредна година хлебарят замесва за празниците традиционната Боговица, рецептата за която е наследил от своята баба. Разказва, че за нашите прадеди не сармичките и чушките с боб, а именно хлябът е основното блюдо на Коледа. И досега някои семейства продължават да поддържат тази традиция, въпреки че с годините тя се е изменила.  

„Боговицата, или коледният хляб, се е правел без паричка вътре. Сега вече задължително в коледната питка има и паричка”, посочва майсторът. Навремето хлябът се е замесват от най-младата и красива жена в къщата. Рано сутринта девицата е ходела до кладенеца, пълнила е стомните и, мълчаливо, ги е носела у дома, а с „мълчаната вода” е правела празничната питка.  

„Първият комат не се е давал на най-стария  или на най-младия. Той е бил за умрелите – за да ги спомняме, и се е слагал до иконата, която се е намирала в ъгъла на къщата. Сега и икони нямаме вкъщи, но е хубаво да спомняме поне това – че миналите хора пак са с нас за Коледа”, допълва Георги Лефтеров.

Въпреки че в момента има изобилие от хлябове и коледни сладкиши, наблюденията му показват, че Боговицата си остава най-предпочитана от клиентите. За разлика от другите видове коледни хлябове, в боговицата основният елемент е кръстът, а все пак Коледа е християнски празник. „Затова и всички мои приятели търсят този хляб”, отчита майсторът.