Година по-късно, след заплахата за продан на гората над пазарджишкото село Црънча, местните жители и гости се радват на новоизградения парк „Свети Георги Победоносец”. 

Само преди дни - на 6 май (Гергьовден) се проведе традиционният събор и празник на селото, а слънчевото време привлече тълпи от посетители, жадни да поиграят кръшни хора и да се насладят на чудните гледки, които се откриват от местностите Гергьова черква и Стърбоджи поляни.

Детският кът, големият навес с маси и пейки и беседки бяха препълнени от именици, техните гости, както и любители на планинските разходки. 

От барбекютата със специално обособени огнища се носеше аромат на агнешко, а за доброто настроение на всички празнуващи се погрижиха два оркестъра, изпълнители и мъжката фолклорна група от съседното село Дорково. 

Погледите на малчуганите пък се спираха по сергийте, отрупани с играчки и вкусни сладки изкушения, а други избраха да се впуснат в атрактивни игри. 

Достъпът на автомобили до парк „Свети Георги Победоносец” е позволен, като за тази цел има добре обособен тесен път, но голяма част от хората предпочетоха да се разходят пеш и не пропуснаха да запалят свещ в малкия параклис “Свети Георги”, разположен по пътя за Стърбоджи поляни. Черквата се използва само на Гергьовден, а свещеникът поръсва всеки посетител с осветената вода послучай празника. 

Пътьом, задължително се спрете и на "Чешмата на желанията". Пожелайте си нещо, докоснете с ръка първата буква на името си и помолете тримата закрилници на селото / Свети Георги, Света Петка и Майката Божия/ желанието ви да се сбъдне. Водата, която тече от чешмата, идва директно от тракийското поселище в местността “Градището”, чийто изливна тръба преминава през т.н.”Колело на живота”.

На час от Пловдив: Чешмата на желанията и магично място за отдихДо село Црънча са регистрирани над 20 тракийски могили и антично селище

 

В района на селото са регистрирани повече от 20 тракийски могили богати на старинни останки от черкви, селища, крепости и др.

Припомняме, че през изминалата 2020 година вместо събор, в селото се организира протест. Близо стотина човека от Црънча и околността се събраха за мълчаливо бдение и обща молитва за опазването на гората над селото, която бе пусната за продажба на таен търг по време на пандемията.

Протестът в Црънча: Гората ни не е балатум, за да я продават за 2 лв. метъраБлизо 100 души се обединиха срещу продажбата на парче от Родопите, запяха "Хубава си, моя горо"

На мирния протест присъстваха кметът на селото Ангел Руков и бившият обласен управител на Пазарджик Трендафил Величков. 

От ВАС бяха решили, че гората в местността “Лаанджова кория” край село Црънча не е гора и дава възможност на общината да продава.

За щастие на всички родолюбиви българи, битката завърши със щастлив финал, след като Делян Пеевски настоя решението за продажбата на гората да бъде отменено и дари сумата от 700 000 лв. за облагородяване на района около селото и за подкрепа на волейболния клуб в Пазарджик. 

През месец март 2021 година, в село Црънча засадиха и над 100 дървета (кипарис) на детските площадки в населеното място. Младите фиданки красят не само местата за игра на малките жители на Црънча, но ще допринесат и за по-добрата визия на селото.

Междувременно, навръх Гергьовден, в съседното село Паталеница няколкостотин чевермета посрещнаха хората. Това е стара традиция, която събира цели родове на празника. Всяка махала си прави голямо огнище, на което се въртят агнета.

Подготовката за Гергьовден започва ден по-рано с изкопаване на огнища във всяка махала и с освещаване на агнетата в местната църква.

За пръв път от много години насам, с широко отворени за миряните двор беше и местният храм "Свети Димитър", който е на над 930 години.

В самия Божи дом не се служи и не се палят свещи, защото е паметник на културата с национално значение и трябва да се пази. 

Жителите на Паталеница вярват, че има нещо силно и символично в това, че до двора им е бил даден свободен достъп точно преди Великден. С огромно желание и доброволен труд започнали да почистват бурените, да засаждат цветя и дървета, планират да боядисат старите пейки и да поставят още. Идеята е дворът да бъде свято място, където хората да се събират и да общуват. На Великден е направено първото събиране с борене на яйца. Обмисля се и възможност да бъде превърнат в пространство за изкуство и младежки дейности.

Само четири са в цялата страна запазените храмове с толкова дълголетна история, а църквата "Свети Димитър" е една от забележителностите, които привличат силен туристически интерес.

На час от Пловдив: Манастирът с 500-годишна лоза, зоокът и "заключеният" Гарванов камък„Свети Петър и Павел" край Паталеница е бил дом на Апостола на свободата Васил Левски за цели 6 месеца