Засилени са проверките във вечерните часове за недопускане на управление на МПС след употреба на алкохол или наркотични вещества. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

В момента у нас и в страните-членки на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция – TISPOL е в ход специализирана операция, чийто акцент е точно този проблем. 

Според наблюденията една от водещите причини за тежки пътнотранспортни произшествия в Европа е именно управлението след употреба на алкохол или наркотични вещества, или техни аналози.

По данни на отдел „Пътна полиция“, ГД "Национална полиция" от началото на годината до 11 декември, у нас за установени 11 044 водачи, извършили такова нарушение.

От анализа за травматизма да първото десетмесечие, за периода от 01.01.2019 г. до 31.10.2019 г., на територията на страната са настъпили 5607 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 517 и са ранени 7103 участници в движението по пътищата. Поради управление на МПС след употреба на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози са 66 от произшествията, при които са загинали 7 и са ранени 93 участници в движението по пътищата.