Пловдивската полиция установи 996 нарушители и образува 19 бързи производства за криминални престъпления в рамките на специализирана полицейска операция по засилен контрол на водачи на МПС. Акцията се е провела на 9-ти срещу 10-ти май.  

Участие в проверките по пътищата на града и областта са взели служители на районните управление и на секторите "Специализирани полицейски сили" и " Пътна полиция". В хода на операцията са проверени 1419 автомобила и 1603 лица.

Съставени са 318 акта за установяване на административно нарушение, а наложените глоби по фиш са 242 броя. Двама от водачите са установени да шофират след употребата на наркотични вещества. Тестът с техническо средство за употреба на алкохол е отчел, че 13 от водачите са седнали зад волана след употреба на алкохол. В 3 от случаите дрегерът е отчел над 1.2 промила, а в останалите 10 алкохолната проба е била под 1.2 промила.

За превишена скорост са санкционирани 304 водачи на МПС. В рамките на населено място са били засечени 26 автомобила при движение с над 100 км/ч, като най- високата скорост в града е била от 134 км/ч, а извън населено място е заснета скорост от 119 км/ч.

За управление на превозни средства без обезопасителен колан са санкционирани 154 водача. 7 от пътуващите в автомобили също са били без поставен колан.

При проверките на двуколесни моторни превозни средства са констатирани 33 лица, които не са използвали обезопасителни каски. Трима водачи, които са имали неплатени глоби, са с отнети свидетелствата за управление. С нередовни документи са били 99 души.

14 от шофьорите са извършили нарушения, като говорили по телефона си по време на движение. 37 от проверените лица са санкционирани за неспазване на пътни знаци, маркировка и светлинна сигнализация. От движение е спряно едно от превозните средства.

Констатирани са и 252 други нарушения по Закона за движение по пътищата. 

В резултат от акцията са образувани 19 бързи производства срещу извършители на криминални престъпления, извършени на територията на ОДМВР-Пловдив. В районните управления на Труд, Раковски, Стамболийски, Първомай, Хисаря и Асеновград са задържани водачи, употребили алкохол над 1.2 промила, както и наркотични вещества. Установени са и двама неправоспособни водачи.

В РУ Асеновград са образувани три предварителни проверки за управление на МПС без регистрация. Задържани в полицейския арест за шофиране след употреба на алкохол и наркотици са 8 души, които са извършили престъплението на територията на града.