Шестнадесет души са загинали, а 87 са били ранени при катастрофи в участъка между Чирпан и Стара Загора на АМ "Тракия". Това сочат данните от анализ на Института за пътна безопасност.  

За периода 2015 до 2017 година жертвите са 13. След въвеждане на ограничението на скоростта на 90 км./час през 2018 г. до юни месец 2020 г. загиналите са трима човека. Намалял е и броят на пострадалите. През 2019 година са станали 53 катастрофи, с една жертва и деветима пострадали.

Експерти на Института смятат, че инцидентите се дължат на непредприемането на действия от страна на АПИ за ремонт на въпросната отсечка. 

"В транспортната система на България има десетки подобни участъци, където не се предприемат действия до настъпването на тежки пътнотранспортни произшествия. Стилът и методите, с които се управлява транспортната ни система, застрашават живота и здравето на всички български граждани. Необходими са незабавни структурни и персонални промени във всички институции, отговорни за безопасността на движението по пътищата в България. Липсата на оценка на риска на цялата ни транспортна система, липсата на методология и нормативни изисквания за извършване на подобна оценка дава възможност за неефективно харчене на нашите пари за ремонти и строеж на нови пътища в България", сочат от института.