Връщат 50% от тол таксите за камиони и автобуси на метан и газ

Няма значение от използваните начини за тол таксуване

България 02.04.2020 15:10 882 0
Връщат 50% от тол таксите за камиони и автобуси на метан и газ

Собствениците или ползвателите на камиони и автобуси, които се движат единствено с алтернативно гориво - метан, природен или био газ, биетанол и др., могат да възстановяват половината от сумите, платени за тол такси, съобщават от АПИ.

Съгласно тарифата за таксите, които се събират за преминаване и ползване на републиканската пътна мрежа, камионите и автобусите, използващи като единствен източник алтернативно гориво, следва да заплащат такса за изминато разстояние - тол, в размер на 50 на сто от стойността, определена за съответния вид пътно превозно средство за категория ЕВРО VI, EEV.

Сумите ще се възстановяват, независимо от използваните начини за тол таксуване - с маршрутна карта, с бордово устройство или с GPS тракер.

Заявленията се подават чрез областните пътни управления в цялата страна, АПИ или Националното тол управление. Може да се използва и електронният адрес info@bgtoll.bg, ако собственикът има електронен подпис. В заявленията трябва да е посочен периодът, за който са извършени плащанията, общата сума, както и документите, с които това се доказва. За по-бърза обратна връзка с потребителите, те следва да предоставят телефон или електронен адрес.

При първоначалното подаване заявлението трябва да е придружено от декларация, в която са описани пътните превозни средства над 3,5 т, за които се изисква възстановяването на сумите. В декларацията се посочва информация за превозните средства - регистрационен номер, вид на пътното превозно средство, брой оси и вида на горивото. Прилагат се копия от свидетелствата за регистрация, както и удостоверение за банкова сметка, по която ще се възстановяват сумите.

Образци на документите могат да се изтеглят от сайта www.api.bg, в секцията "БГТОЛ", "Образци на документи" и от сайта www.bgtoll.bg, в секцията "За нас", "Заявления".

В случай че след извършена проверка на данните служителите на НТУ установят пропуски или неточности, потребителят ще има възможност да ги отстрани. След това ще може да възстанови 50% от сумите, които е платил за пътни такси за съответните превозни средства.

Заявлението за възстановяване трябва да се подава до 10-то число на месеца, следващ месеца, в който е извършено плащането на таксата за изминато разстояние. Срокът за възстановяване е 30 дни от датата на подаване на заявлението. При изискване на допълнителни документи и доказателства срокът се удължава с времето от тяхното изискване до предоставянето им.

 
 
 

 

Изпрати новина