Въпреки екстремалните температури, които според синоптиците, ще продължат до средата на август, Агенция "Пътна инфраструктура", не предвижда ограничаване на движението на тежкотоварни автомобили в най- горещите часове на деня. Предишни години , в летните месеци със стойности над 35 градуса , движението на камиони над 20 тона по републиканските пътища бе забранено между 13 и 21 часа. Целта е да се опазят асфалтовите настилки от образуване на трайни деформации от тежкотоварния трафик и рязкото повишение на температурите през летните месеци.

При действие на забраната автомобилите  изчакваха извън пътното платно на указаните от длъжностите лица места, без да пречат на останалите участници в движението.



Изключение  се правеше за пътни превозни средства, които извършват превози на опасни товари (ADR), бързоразвалящи се хранителни продукти на температурен режим и живи животни.

Ограничения за тирове имаше и през уикендите, когато трафикът по магистралите е най- натоварен. 

След няколко тежки инцидента на магистрала "Тракия" през последните дни, TrafficNews се обърна с въпроси към АПИ дали предвижда промяна в организацията на движението. 

От агенцията заявиха, че подобни ограничения не се предвиждат, а причината затова са зелените коридори, въведени след началото на COVID пандемията.

В съответствие с мярка 12 от Плана за действие на Република България по Съобщението на Европейската комисия за прилагането на зелени коридори за управлението на границите за защита на здравето и осигуряване на наличност на стоки и основни услуги поради пандемията от COVID-19, временно са отменени всички видове ограничения за шофиране – забрани за движение през уикенда, забрани за движение през нощта и секторни забрани за товарен транспорт.