Еднопосочно движение буквално превърна е лабиринт един от централните квартали на Пловдив. Всички 15 улици в карето между бул. „Източен“, бул. „Христо Ботев“, ул. „Богомил“ и ул. „Цар Асен“ вече са достъпни за коли само в една посока.

Днес стана ясно, че нова зона ще бъде вкарана под същата регулация. Подготвя въвеждане на еднопосочно движение в карето между ул. „Богомил“, ул. „Петко Д. Петков“, бул. „Княгиня Мария Луиза“ и бул. „Източен“, паркирането пък ще е Зелена зона. След което работата ще продължи и в други зони на града, съобщиха директорът на ОП „Организация и контрол на транспорта“ инж. Пламен Вълков.

Той призова шофьорите да се съобразяват с новата организация и да спазват пътните знаци.

Припомняме, че новата организация за движение се въвежда, тъй като идеята на местните власи е всички улици там да бъдат вкарани в зелена зона за паркиране от 1 лев на час. Ще има и възможност за карти от 60 лева за годишен абонамент на живущите. 

Според прессъобщение на Община Пловдив първите отзиви на гражданите са положителни, тъй като промяната допринася за разтоварване на трафика, осигуряване на повече места за паркиране и повишаване безопасността на участниците в движението.

В социалните мрежи обаче отзивите са по-скоро отрицателни, като все още гражданите не могат да свикнат с новите правила за движение и считат, че те по-скоро усложняват, както паркирането, така и възможността за излизане от къщинското каре. Все още обаче е твърде рано да се правят заключения какъв ще бъде ефектът.

„Поетапно изпълняваме програмата на общината за подобряване на транспортното обслужване в Пловдив и мерките, заложени в Генералния план за организация на движението“, коментира пък инж. Пламен Вълков.

Ето как е регулирана първата зона между бул. „Източен“, бул. „Христо Ботев“, ул. „Богомил“ и ул. „Цар Асен“: