Тотален Big Brother на пътя за шофьорите без „Гражданска отговорност". От началото на ноември 2018 година на три служебни автомобила на сектор Пътна полиция - Пловдив са монтирани технически устройства - камери, с които се осъществява контрол над водачите на моторни превозни средства за сключена задължителна застраховка Гражданска отговорност. Устройствата вече активно са пуснати в действия. 

Позиционираната камера не издава функционалността си и често водачите се заблуждават, че всъщност това е фенер.

Те са свързани със системата на Гаранционния фонд и сканират всеки регистрационен номер. След като камерите ги засекат, тръгват и честитки. Устройствата работят на принципа на камерите за засичане на скоростта. Снима се както регистрационният номер, така и водачът на превозното средство. 

Устройствата работят и на дневен, и на нощен режим. В реално време от полицейската кола се проверяват всички коли на пътя, включително и паркираните. Шофьорите дори не разбират, че са засечени.  

До този момент нарушителите се наказват, само ако бъдат спрени от катаджии. Сега обаче автомобилът не се спира на място от служителите на КАТ, които са в наряд.

В по-късен период се издава електронен фиш, който собственикът на автомобила получава на посочения адрес. Нарушителят разбира за глобата около месец след нарушението.

От въвеждането им в експлоатация с трите технически устройства са констатирани 213 нарушения под тепетата, съобщиха за TrafficNews от КАТ-Пловдив. На тях са издадени електронни фишове на собствениците на превозните средства – физически лица или законни представители на юридически лица.

Водачът на всеки автомобил е длъжен да има сключена застраховка „Гражданска отговорност”. В Закона за движението по пътищата се предвиждат принудителни административни мерки в случаите, когато е установено, че  дадено превозно средство се движи по пътната мрежа без задължителния документ.  Предвидените наказания за липса на "Гражданска отговорност" е вземане на книжка и спиране на колата от движение до представянето на документ за платена застраховка. Нарушителите ще олекнат и със сериозна парична санкция, която е в размер от 400  до 600 лева за физическите лица, а за юридическите - от 2000 до 5000 лева. При повторно нарушение санкцията е съответно 2000 лева за физическо лице и 10 000 лева - за юридическо лице. 

Следващата стъпка на КАТ е стационарните камери на пътя да следят и за технически преглед на автомобилите, след което нарушителите ще бъдат глобявани.