„Определено очаквахме трудности, но ни изненадаха. Вчера ги поръчахме и днес дойдоха бордовите устройства вследствие на бързата реакция на Министерство на регионалното развитие”, обясни пред  TrafficNews.bg Йордан Боснешки, който е представител на една от големите транспортни фирми у нас – ПИМК.

Нормално стартира тол системата от в страната. 

„Машинките, които пристигнаха сега, са за автомобилите, които работят в България. Тези в чужбина ще работят с маршрутни карти”, заяви още той.

Устройството прави връзка с тол системата и отчита изминатите километри.

„Очаквахме трудности, но нямаше такива. Справихме се изненадващо бързо с монтажа на устройствата”, твърди Боснешки.

Обхватът е 3115 км магистрали и първокласни пътища на цени от 1 ст./км до 20 ст./км в зависимост от вида, товароносимостта и екологичността на автомобила и класа на пътя.

На превозвачите са дадени три възможности за избор - с маршрутни карти, с бордово устройство или с GPS тракери.

Още вижте във видеото: 

Маршрутните карти са абсолютно безплатна услуга. Попълването им отнема около пет-шест минути. Картите ще са достъпни по канали, по които в момента се купуват винетки. На граничните пунктове са осигурени 34 допълнителни работни места за продажба на маршрутни карти и 58 терминала за самообслужване. Има и обучени служители, които при нужда да съдействат на шофьорите за попълването им.

Още около 300 млн. лв. се очакват да бъдат приходите за тази година от продажбата на винетки за леки коли. Така общата сума, която се очаква да бъде събрана е около 700 - 750 млн. лв. Тя обаче няма да е достатъчна, за да имаме сигурни и безопасни пътища, обясни заместник-регионалният министър Николай Нанков.

Идеята на дълго планираната тол система е да въведе по-справедливо заплащане.