Масово се тестват за коронавирус всички туристи, които влизат на територията на Гърция през ГКПП „Маказа”. В обратна посока се образуват традиционните задръствания. 

Последните дни  южната ни съседка затяга все повече мерките срещу заразата, поради покачващия се брой случаи на COVID-19. Делта вариантът вече е доминиращ при новите инфекции, като данните показват, че процентът на тези случаи се повишава с около 10 процентни пункта на седмица.

Почивните дни традиционно се засилва трафикът към морските курорти и Гръцките власти са предприели нови мерки спрямо туристите решили да посетят страната.

„Без значение дали си ваксиниран или представяш отрицателен PCR тест, задължително те тестват след преминаването на границата.”, сподели за TrafficNews пловдивчанка, която е преминала през „Маказа”.

В ранните часове на деня трафикът традиционно е по-засилен в посока Гърция. Допълнителното забавяне за шофьорите идва от задължителното тестване. Към момента в посока от България към Гърция има отворени три ленти и движението се осъществява нормално. Колите чакат не повече от 20-30 минути, за да преминат на гръцка територия, а на около 200 метра след това е и пункта за вземането на бързи проби.

В посока България има оставена само една лента за движение и преминаването се осъществява по-бавно. Шофьорите, които искат да се приберат в България споделят, че чакат между един и два часа, а колоната от автомобили става все по-голяма. Повечето дори излизат от колите си. Те пък се възмущават от факта, че за влизане в България работи само едно гише, а в обратна посока – три.