Запалени стърнища блокираха автомагистрала Тракия в района на Стара Загора. Вятърът е разнесъл огъня, който е обхванал голяма зона. "Димът се стеле над шосето и десетки автомобили бяха принудени да спрат. Образува се голяма колона. По чудо не се стигна до произшествия" разказва пловдивчанин, който е попаднал в задръстването. 

Днес от дирекция "Пожарна безопасност" съобщиха за тревожната тенденция за увеличаване на случаите на запалвания на сухи треви и отпадъци в и извън населените места.

Само за месец юли служителите на РДПБЗН – Пловдив са ликвидирали 249 такива пожари без материални щети, а гасителните действия са осъществени на обща площ близо 400 хиляди кв метра

През настоящия летен сезон отново се отчита повишение на риска от възникване на пожари на открито, както в самите населени места в Пловдивска област, така и в техните землища. Потенциални причинители могат да бъдат всички хора, които по различен повод палят открит огън в селскостопанския и в горския фонд. РДПБЗН – Пловдив за пореден път напомня, че пожарите в сухи треви и стърнища лесно могат да се разпространят и обхванат намиращи се в съседство стопански сгради, вилни и жилищни постройки, горски площи и трайни насаждения.

От пожарната припомнят, че е абсолютно забранено палене на огън в стърнища, сухи треви по слогове, поляни и крайпътни ивици, както и изгарянето на отпадъци извън определените за това площадки. Недопустимо е разчистването чрез запалване на стърнищата след жътва и на старата суха трева по пасищата. За подобни нерегламентирани действия нарушителите подлежат на административни и наказателни санкции.