Новата система за таксуване в градския транспорт на София няма да заработи поне още година, обяви пред БНР Методи Аврамов, директор на иновациите в Центъра за градска мобилност към Столичната община.

"Системата за таксуване няма да е факт още поне една година. Тази система ще даде вече възможност за плащане на пътуването чрез мобилни апликации, през интернет, през уебсайт, естествено безконтактни карти. Голямото предимство на тази система е, че ще даде възможност за заплащане на реално използваната услуга, тоест дали ще е по време, дали ще е по разстояние, дали ще е по брой спирки, това вече оставяме на Столичния общински съвет да реши.

Системата ще даде този инструментариум, който в момента, да, все още имаме т. нар. перфоратори от ерата на Флинтстоун, които продупчват билета и е много трудно да обясним как все още съществува подобна система, но до година-две вече ще бъде напълно цифровизирано билетоиздаването в София", обясни Аврамов.

Той допълни, че в момента се работи за интелигентна система за светофарите, за да може, ако градският транспорт закъснява, да се осигурява приоритетното му движение.