Столичният булевард "Тодор Каблешков" ще бъде продължен и ще свързва булевардите "България" и "Черни Връх". Това ще облекчи значително трафика около Paradise mall и Южния парк.

На 21 април започна изграждането на първия етап от Главен канализационен клон I в кв. "Кръстова вада-запад", район "Триадица".

Изпълнението на канализацията е важно за отводняване на пробива на бул. "Тодор Каблешков" към бул. "Черни връх", чието строителство ще стартира след завършване на отчуждителните процедури.

Булевард "Тодор Каблешков" е част от вътрешния ринг и изграждането му ще позволи извеждането на автомобилния трафик от центъра на столицата. Канализационният клон е важен както за кв. "Кръстова вада", така и за "Манастирски ливади".

Създадена е временна организация на движението на етапи, като движението няма да се затваря. Ще има само стеснения на движението, обясни кметът на район "Триадица" Николай Терзиев.

С цел да не се затваря изцяло движението по време на строителните дейности обектът ще се изпълнява поетапно, съгласно одобрена организация на движението. 

817-те метра от първия етап на канализационния клон по ул. "Хенрих Ибсен" /ул. "Сребърна"/ и ул. "Никола Крушкин-Чолака", в участъка от бул. "Гоце Делчев" до преливна шахта 1 в м. "Кръстова вада-запад", ще се изградят на десет части.

"Канализационният клон е важен както за кв. "Кръстова вада", така и за "Манастирски ливади". Създадена е временна организация на движението на етапи, като движението няма да се затваря. Ще има само стеснения на движението", уточни Терзиев.

За по-бързо придвижване Столична община препоръчва следните алтернативни маршрути:

За ж.к. "Гоце Делчев" – от бул. "Гоце Делчев" към ул. "Костенски водопад" и от там по ул. "Тодор Каблешков";
За ж.к. "Манастирски ливади" – от ул. "Луи Айер" през ул. "Тодор Каблешков" към ул. "Костенски водопад" – бул. "Гоце Делчев" към бул. "П. Ю. Тодоров";
За кв. "Кръстова вада" – по ул. "Козяк" или по бул. "Черни връх".

След продължила повече от 14 месец процедура Столичната община избра "Трейс груп холд" за изграждането на новия участък от бул. "Тодор Каблешков" между улиците "Луи Айер" и "Емилиян Станев".

Компанията също така ще направи и реконструкцията на съществуващото трасе между бул. "България" и ул. "Луи Айер", както и около Paradise Mall. Офертата на "Трейс" е да изпълни строителните работи за срок от 167 дни срещу сумата от 10.2 млн. лева. Максимално допустимите разходи по проекта бяха 10.9 млн. лева, като средствата са осигурени от общинския бюджет.

В началото на септември миналата година "Риск инженеринг" бе избрана за осъществяване на строителен надзор на проекта. Договорът на дружеството е за 114 970 лв. без ДДС.

Върху новото трасе ще бъдат обособени общо четири ленти за движение - по две във всяка посока. Така булевардът ще бъде удължен с 1.5 км, с което ще се създаде пряка връзка между кварталите "Манастирски ливади" и "Кръстова вада" и като цяло ще се облекчи трафикът в южните райони на града. Сега булевардът свършва малко след ул. "Луи Айер" и целият трафик минава покрай Южния парк.

В София също така предстои изграждане на ново трамвайно трасе. То ще минава по булевардите "Тодор Каблешков", "Филип Кутев" до "Симеоновско шосе", каза кметът на София Йорданка Фандъкова. 

"Трамваят ще започнем да го изграждаме тогава, когато всички участъци на това трасе бъдат изградени. В момента се провежда процедура за избор на изпълнител за разширението на участъка на бул. "Тодор Каблешков" от "България" до "Костенски водопад". Там по проект е предвидено в средата да има обособено трамвайно трасе. Около половин километър е трасето по ул. "Филип Кутев", коментира кметът на София Йорданка Фандъкова.