Купуване и доставка на "нови" 10 трамвая втора употреба планира Столичната община. Чешките трамваи ще заместят 10 от софийските, произведени през 1980-та година. Цялата поръчка е на стойност близо 400 000 лева, но тя ще бъде поета от Общинския приватизационен фонд.

"Новите" трамваи трябва да са произведени не по-рано от 1995 г. Офертата на чешката фирма, от която вече София е закупила 20 трамваи, е за мотриси, произведени през 1996 г. и няколко от 1998 г. Столичната община се е спряла на мотриси тип Т6А5, каквито вече вървят по линии 20 и 22. 

Сключаването на договор за чешките трамваи предстои да бъде гласувано този четвъртък от Столичния общински съвет.

Заедно със закупуването ще бъде гласувано и увеличението на капитала на Столичен електротранспорт. Той ще се увеличи с 400 000 лева, каквато е прогнозната сума за 10-те трамваи.

В предложението внесено от Орлин Алексиев - председател на финансовата комисия и Дончо Барбалов, се посочва, че ремонтът на 10-те стари трамваи в поделение "Трамкар" ще струва 100 хиляди т.е. два пъти повече от закупуването и доставката на чешките. Като още еднопредимство на покупката е посочено, че досега "не е допусната нито една сериозна техническа повреда".