Близо 400 нарушения на пътя са констатирали полицаите в Пловдив. Само за седмица униформени от КАТ са съставили 2882 фиша и 595 акта. Това обяви инспектор Стоян Войводов от сектор „Пътна полиция“.

По линия на ROADPOL за ограничаване на разсейването на водачите на МПС и използване на обезопасителни системи, са съставени 236 акта за липса на обезопасителен колан. 78 пък са АУАН-ите за употреба на телефон при шофиране.

През изминалата седмица са настъпили 50 катастрофи в Пловдив. При инцидентите са пострадали 9 души, загинали няма.

„Впечатление прави големият брой санкции за липса на колан. Същото е за телефоните. Един от основните фактори  за настъпване на пътни транспортни произшествия е именно разсейващите фактори като говорене по телефона.  В статистиката не са включени съставените фишове за превишена скорост. През изминалата седмица се е провела и широкомащабна акция, насочена към употребата на алкохол и наркотици сред шофьорите. Констатирани са 20 водача, употребили алкохол и един шофьор с положителна проба за наркотици”, каза инспектор Войводов.

Осъществен е и засилен контрол над поведението на мотористите на пътя.

„От 1 май до днес в късните часове се проведоха редица операции срещу нарушители на двуколесни МПС-та. Съставени са 321 акта, 200 от които са на водачите на мотори и мотопеди. Има много места в България, където мотористите могат да демонстрират високите скорости. Една от тях е край Пловдив – в село Калояново на писка „Дракон”.  Основно нарушенията са констатирани през малките часове на денонощието, като те са разнообразни – от висока скорост и употреба на алкохол до нарушения на маркировката или пътните знаци. Имаме 120 нарушения от страна на велосипедисти и водачи на тротинетки. Предстои съвместна акция с РЗИ, за констатиране на нарушения свързани с шума”, каза още инспектор Стоян Войводов от сектор „Пътна полиция“.