Семействата на загиналите 20 души при катастрофата в Своге през август миналата година се възмутиха публично, че досега са взели по 10 лева обезщетение, вместо дължимите 50 000 лева. 

"Знаете ли, че живота на един човек струва 10 лева? Да, 10 лева! На толкова застрахователната компания "Бул Инс" АД оцени живота на нашите майки, бащи и деца!". Така започва отвореното писмо на близките на жертвите, които се обръщат към министър-председателя Бойко Борисов, до омбудсмана Мая Манолова, го председателят на КФН Бойко Атанасов.

Роднините на загиналите пишат, че след представяне на всички необходими по закон документи за изплащане на застраховка "Злополука на пътниците" и след 8-месечно разтакаване, фирмата "Бул Инс" е превела по 10 лева на трима от наследниците на жертвите.

"Нещо повече, след като се обърнахме за съдействие към Комисията за финансов надзор (КФН), от там наложиха принудителна административна мярка на въпросния застраховател с изрични указания да плати. Въпреки че законът налага незабавно плащане на обезщетения след това, "Бул Инс" преведе по 10 лв., вместо законно установения размер", се посочва в отвореното писмо.

Близките на загиналите се обръщат лично към Борисов и му припомнят, че заради катастрофата оставка подадоха трима министри от кабинета, както и че беше сменено и ръководството на пътната агенция. Припомнят и за повдигнатите обвинения.

"Това е черно петно за цялата държава. Но най-много страдаме ние, които загубихме нашите родители и деца!"

Авторите на писмото недоумяват как да се чувстват достойни европейски граждани, когато в държавата се случват подобни неща. Те се чувстват унизени от поведението на застрахователната фирма. Не вярват, че има справедливост.

"Ако "Бул Инс" АД нямат финансовия ресурс да платят за смъртта на 20 души, то тогава ние си задаваме въпроса дали няма да се повтори случая със ЗК "Олимпик", но този път със стотици хиляди засегнати българи", питат наследниците на загиналите в заключение.

Има две валидни застраховки, съотносими към обезщетенията на жертвите от трагедията. Едната е "Гражданска отговорност" на автобуса, която обаче ще зависи от изхода на наказателното дело. Тя е сключена с "Лев инс". Наследниците на загиналите следва да получат обезщетения и по застраховка "Злополука" за пътниците на седящите места, обясни пред Mediapool адв. Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи.

 По думите му в случая има фиксиран размер на обезщетението по застраховка "Злополука" при смърт на пътник – 50 000 лв., които се делят между наследниците на загиналия. За получаването на сумата са необходими 5 документа – протокол за ПТП, списък на пътуващите, смъртен акт, удостоверение за наследници и номер на банкова сметка.

"Всички тези документи са представени от трима от наследниците още през септември – октомври в компанията "Бул инс", с която е сключена застраховката, но до момента на хората е изплатено обезщетение от 10 лв.", разказа Тодоров.

По думите му първоначално застрахователят е отказвал да плати, но след жалба до КФН, последвана от проверка, дружеството "Бул инс" е решило да изплати по 10 лв. с аргумента, че преди курса фирмата превозвач не е уведомила агенция "Автомобилна администрация", както е по закон.

"Няма никаква връзка между подобно евентуално нарушение и застраховката", смята адв. Тодоров. По думите му наследниците ще пристъпят към дела срещу застрахователя. Всички те са на различен етап по отношение на претендирането на обезщетенията.

Разследването на произшествието край Своге продължава. Към момента шофьорът е единственият обвиняем. Той е с парична гаранция.

Заради съмнения, че при ремонтирането на пътя не е използван качествен асфалт, на 27 август следователи влязоха в сградата на "Трейс Груп Холд" АД, която е сред основните изпълнители на ремонта на пътния участък край Своге.

На 28 август властите започнаха проверка и във фирмата "Мега-инвест холд ЕООД" в Дупница, която е партньор на "Трейс груп".

Катастрофа и състоянието на пътя станаха повод за оставки и обвинения в корупция - постовете си сдадоха Валентин Радев, Николай Нанков и Ивайло Московски, съответно министри на вътрешните работи, на регионалното развитие и благоустройството и на транспорта.

Снимка: БГНЕС