До средата на месец декември трябва да приключи ремонтът и да бъде възстановено движението в двете платна по три участъка от автомагистрала „Хемус“. Това са виадуктите при с. Потоп и „Коренишки дол“ и дясното платно на 6,6-километрова отсечка между Шумен и Варна, съобщиха от министерството на регионалното развитие.

"АМ "Хемус" е важна пътна артерия, по нея се провежда движението за Северна и Североизточна България и повече не можеше да се отлага извършването на ремонтно-възстановителни мероприятия, с което да се гарантира безопасни условия на движение е недопустимо", заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. 

Ремонтът на лявата тръба на тунел „Витиня“ трябва да завърши до края на 2020 г. В тунела, дълъг над 1000 м, трябва да бъде изпълнена и връзка между двете тръби – пешеходна и пътна за пожарни автомобили, което прави този ремонт още по-сложен.

За да бъде решен въпросът с осигуряване на още една активна лента на автомагистрала „Тракия“ в отсечката Пловдив – София, трябва да се направи проучване за възможностите за нейното изграждане, коментира министър Аврамова.

По този въпрос трябва да се работи, но има и други приоритети, свързани с пътния сектор, които ние следваме. Неслучайно в момента приоритет е изграждането на АМ „Хемус“, която е в Северна България, и трябва да бъде приоритет за нейното развитие, за да може да догони развитието на Южна България, подчерта министърът.