Най-малко 5 тона нафта е изтекла на АМ "Марица" след зверската катастрофа, в която загинаха двама души. Това съобщиха шофьори за TrafficNews.bg. Както вече съобщихме, 22 тежкотоварни камиона са катастрофирали на аутобана.

"Нанизани са като хармоника. Прилича на филм на ужасите", разказаха очевидци на автомелето. От фирмата, която извозва смачканите возила, потвърдиха, че има поне един лек автомобил сред катастрофиралите. 

Очевидец твърди, че първо са се ударили два от камионите, а ситуацията се развила в рамките на секунди. Всички катастрофирали превозни средства били в конвоя. За щастие, мъжът се отървал с леки натъртвания, тъй като бил в един от последните камиони.

"Всички шофьори обаче са много изморени. Чакахме по 20-22 часа на границата и по още 5-6 часа конвой, събират се доста часове без сън", допълва той.

Според официалната информация  произшествието е настъпило малко след 7 часа на автомагистрала „Марица“, между пътните възли „Тополовград“ и „Симеоновград“.  ТИР-овете са част от колона, движила от ГКПП „Капитан Андреево“ към вътрешността на страната. По първоначални данни най-вероятната причина е намалена видимост поради гъста мъгла.

При инцидента има двама загинали. От МБАЛ-Хасково съобщават, че шестима, пострадали при инцидента, са потърсили медицинска помощ. Състоянието им е стабилно. Всички ранени са без опасност за живота. 

В хасковската болница  за лечение са настанени 60-годишен водач от Сърбия с открита фрактура на ляв крак, 39-годишен мъж от Босна със счупени ръка и крак и разкъсна рана на лява ръка. В отделението по "Ортопедия" са и двама свиленградчани на 42г. и 20г. По-възрастният е с фрактура на 6-то и 8-мо ребра и локсация на става на десен крак. Синът му е с фрактура на лакет на дясна ръка. Последният, посетил борницата е 41-годишен турски водач, на който не са установени травми.

На място са автоексперти, служители на АПИ, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, Спешна помощ, Пътна помощ, разследващи полицаи и спасители. Районът е отцепен, а движението се пренасочва през Харманли. Извършват се активни процесуално-следствени действия, като и в момента продължава огледа на местопроизшествието. Продължава разчистването на пътя. Ударените камиони ще бъдат изтеглени на паркинг, където да се претоварят.  

Поради фактическа и правна сложност разследването е възложено на екип от четирима следователи от Окръжен следствен отдел. Досъдебното производство е за причинена смърт по непредпазливост на повече от едно лице и се наблюдава от Окръжна прокуратура Хасково.