Днес на Министерския съвет изваждаме от обхват 115 км от община София и 40 км от община Варна, с другите 12 общини се водят преговори и по същия начин ще ги извадим и тях от обхвата на тол системата. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Народното събрание, информира БГНЕС.

Той беше изслушан след по настояване на БСП. „Що се касае за безопасността на пътищата, не си спомням нито една реформа за 100 г. на БСП управление. Едно е да строиш двулентови пътища, друго е 12-лентови. АМ „Европа” и „Хемус” се строят усилено, другите се ремонтират. „Струма” се строи усилено“, добави премиерът.

По думите му правителството ще потърси отговорност на лицата, отговорни за забавянето. „Като съм казал за тол системата и винетката, съм имал предвид, че днес ще отменим това решение. С кое съм нарушил закона или правовата държава“, попита Борисов. 

Относно спора дали трябва хората под карантина заради коронавируса да излизат в болничен, премиерът отговори, че така би се изпразнил Националния осигурителен институт.

„Г-жа Нинова каза държавата да поеме грижата за хората, които са в карантинен период. Сега действащият закон е първите три дни се поемат от работодателя, останалите 11 от НОИ. Ако нарастват на 50, 100, 200 хил. хората, които си стоят вкъщи и държавата им поема болничните листове, НОИ ще се изпразни”, допълни премиерът.