Абсурдна ситуация се задава за столичани и гостите на града, които ползват Околовръстното шосе. За половината от него ще се плаща тол такса, а за другата ще се пътува гратис. Това стана ясно след заседание в строителното министерство на междуведомствената група по въвеждане на тол системата.

Със сигурност без пари ще се минава по Южната дъга на Околовръстното. Все още има възможност да се премахнат тол таксите и винетките и за Северната тангента на столицата, но този въпрос към момента е дискусионен, обясни членът на УС на Агенция „Пътна инфраструктура” проф. Олег Асенов. За да стане това, пътят трябва да бъде изваден от обхвата на републиканските шосета, чието поддържане се плаща от бюджета на пътната агенция, и да се прехвърли за управление на община София.

В бюджета на столицата за 2020 г. обаче няма предвидени средства за стопанисване на шосето. Така реално може да се стигне до парадокса жителите на едни столични крайни квартали и близки села да плащат винетка, за да стигнат до центъра на София, а други да пътуват безплатно. Ако Южната дъга е безплатна за преминаване, а Северната тангента е в обхвата на тол системата, може да се очаква изместване и на част от транзитния трафик с оглед спестяване на разходи.