По петима шофьори на ден са били глобявани заради износени гуми, с които са шофирали през зимата. Това показва справка, предоставена на "Монитор" от МВР.

Според цифрите за зимния период, в който "Пътна полиция" е следила за каране с гуми, които са с не по-малко от 4 мм грайфер, със санкции от поне по 50 лева са се сдобили 613 души в цялата страна. Това е станало от 15 ноември 2018 година до 1 март 2019-а.

Много водачи обаче са карали с крайно неподходящи гуми, които са били толкова износени, че са опасни дори и в летни условия. За същия период са наложени глоби с фиш на 119 водачи, при които е констатирано същото нарушение.

От КАТ препоръчват на шофьорите, който смятат са сменят зимните гуми с летни, да изчакат още поне седмица, тъй като пътните условия могат да се влошат.

"Зимните гуми се свалят от автомобила, когато температурите се задържат поне за няколко дни над 20 градуса. Едва тогава те започват да се износват. Времето е постоянно променливо и до началото на април може да има температурни аномалии, които да доведат до снеговалежи или до силен дъжд, който да е придружен с ниски градуси. Тогава е много опасно да се шофира с летните гуми", обясняват експерти.

Каквато и марки гуми да се слагат, то е важно те да са нови, а не втора употреба, тъй като при предишната им експлоатация може да има вътрешни дефекти, които да окажат влияние в най-неподходящия момент. В повечето случай това са скъсани телове или подбити бордове, които при по-висока скорост могат да окажат фатално влияние.