Пристанищните власти на гръцкия остров Самотраки обявиха, че за днес са осигурили пет ферибота след проблемите с фериботните връзки с Александруполис, съобщават от външното ни министерство. Четири от тях ще обслужват пътници - в 10:30 ч., 15:30 ч., 20:30 ч. и 01:00 ч. В 18:30 ч. от Самотраки за Александруполис ще отплава и един ферибот, който може да превозва автомобили.

По-рано днес стана ясно, че стотици българи са блокирани на пристанището в Александруполис и на остров Самотраки заради повреда в единствения ферибот, който свързва острова с пристанищния град.  От МВнР посочват, че част от българските туристи на острова, изпитали проблеми заради прекъсване на фериботна връзка по рано тази седмица, са успели да се придвижат до Александруполис. Генералното ни консулство в Солун е в контакт е с гръцките пристанищни власти и готова да окаже помощ при необходимост.

Телефон за връзка с ГК Солун: +30 2310 829 210, дежурен телефон в извънработно време: +30 2310 869 520.

Единственият ферибот Александруполис - Самотраки е повреден, стотици блокирани на пристанищатаОтстраняването на техническата повреда изисква време и се търси друго решение, заяви кметът на острова Танасис Вицас