От днес официално ще бъдат изключени от винетки спорните отсечки в Столична община. Това заяви  зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Той уточни, че протестите са били инициирани от хора, които са целели дестабилизация на системата.

„Няма нито един глобен от тези конфликтни зони, не само в София, но и в другите населени места. 174 от 265 общини в България са заявили в Агенция пътна инфраструктура знакът за винетка да бъде поставен извън урбанизирани територии. Някой трябва да поддържа пътя, да не останем само накрая с автомобила вкъщи. Разходът за винетка е най-ниският разход за придвижване от точка А до точка Б – 0,26 ст. на ден“, коментира Нанков пред БТВ.

Той уточни, че всеки ден правителството разговаря с превозвачите за тол системата. Нанков беше категоричен, че тя няма да бъде отлагана – ще тръгне на 1 март с функционалностите, които се предлагат към момента.

По думите му маршрутните карти, един от начините за отчитане на изминато разстояние от тежкотоварните автомобили, са абсолютно безплатни. Той уточни, че те са по-бавен способ, отнема около 5-6 минути за попълване. Ще се разпространяват на ГКПП-та, в Областните пътни управления и партньорската мрежа.

Другите два метода за толуване са GPS тракери и бордови устройства, именно последните предизвикаха напрежение сред превозвачите.

„Давам пример, автобус, който минава през България по сегашната тарифа от 1 ст. на километър. Ако приемем, че маршрутът е изцяло по толуван път – София-Бургас за една година е около 100 хил. км, става въпрос за 1000 лв. – 7% са 70 лв. Едно бордово устройство струва минимум 240 лв., отделно всички останали компоненти – обслужване от мобилните оператори, есемес известяване и др.“,  уточни Нанков.

Зам.-министърът посочи, че след преговори е намален обхватът на толуваните пътища от 10 800 на малко над 3000 км. Той допълни, че към момента са поръчани почти 9000 бордови устройства при старите условия, договорите им, обаче, ще бъдат анексирани и безплатно ще получат други.

„Знаем от какви ценови диапазони започнахме, знам какви са сега – за тежкотоварен автомобил над 12 т – 10 ст. на км, 1 ст. на автобус. Първоначалните разчети бяха за около милиард приходи. Сега годишният ни план е 450 млн. лв. от тол такси, ако не успеем в рамките на три месеца от старта на тол системата да съберем около 100 млн. лв. означава, че ще преразгледаме както обхвата на пътищата, така и тарифите“, допълни ресорният зам.-министър.  

Нанков посочи, че за това са се разбрали с превозвачите още през януари и разчита да спазят думата си да не протестират, ако заложената сума не бъде събрана. „Това е най-важната реформа на транспортния сектор в рамките на настоящия мандат – леките автомобили да плащат по-малко от тежкотоварните, а не както е в момента – 1/3 от транспортната система да се издържа от тежкотоварните, включително преминаващите транзит“, коментира той и допълни, че се очакват около 300 млн. лв. приходи от винетки за леки автомобили. Така крайната сума ще достигне близо 700 млн. лв.