Нова мащабна акция за спазване на правилата за движение по пътищата започва от днес и ще продължи до края на седмицата. За това съобщиха от "Пътна полиция" към Главна дирекция "Национална полиция". 

Контролът ще бъде осъществяван по три линии: контрол на превишената скоростотнемане на предимство на пешеходците , както и стриктно следене за това дали пешеходците пресичат правилно на указаните за това места

Всички технически средства за контрол на скорост ще бъдат изкарани на терен - разположение както в населените места, така и по основни междуградски трасета. 

Предвидени са допълнителни екипи да следят дали водачите на МПС-та отнемат предимството на шофьорите. Обект на контрол обаче ще са и самите пешеходци, които също са длъжни да спазват Закона за движение по пътищата. 

Предходната специализирана полицейска операция бе насочена конкретно към шофьори, които се качват зад волана пияни или дрогирани. За периода петък-неделя миналата седмица са проверени 37 000 водачи и са открити над 11 000 нарушения. Употребили алкохол са 166 шофьори, а 64 души са пипнати да карат след употреба на наркотици. 

Оказа се, че най-много заловени пияни шофьори има на територията на областите Пловдив, София и Бургас.