Темата за пътната безопасност набира все по-широка популярност и се превръща в част от политическия дневен ред, което се дължи от една страна на „черната” статистика за броя на пътнотранспортните произшествия (ПТП) и броя на загиналите и ранените в тях и от друга страна, на критичността на обществото към „неразумното” шофиране.

Неразумно е да се шофира по магистралата с изгорели всякакъв вид светлини по превозното средство. Още по-неразумно е това да се случва в късните часове на денонощието. Точно един такъв шофьор на камион за пренос на стъкла за малко не стана причина за ПТП на АМ „Тракия”. Не се знае дали това е единствената неизправност по превозното средство.

Видеото ни изпрати наш читател, прибиращ се по магистралата в посока Бургас-Пловдив.

Този шофьор се движеше в тъмното без работещи стопове отзад. Просто всички го виждат в последния момент. Така стават катастрофите”, написа Силвия, която е заснела клипа с камиона.

Катастрофите по аутобана в района на Пловдив зачестиха с понижението на температурите и честите за сезона дъждове и снегове. Причините за ПТП-тата в повечето случаи са превишена скорост, неспазване на дистанция и несъобразяване с пътната настилка и атмосферните условия. Комбинацията от всичките често води и до верижни катастрофи.

Само за час: Шест катастрофи на АМ Тракия в пловдивския участък, две жени са в болницаДва от инцидентите са верижни

Апелираме водачите при тръгване на път да се движат с повишено внимание и с технически изправни автомобили. Отговорността на пътя е на всички участници в движението и липсата на такава може да застраши живота както на нас и нашите пътници, така и на останалите участници в движението.