Терен в пловдивския квартал "Въстанически" очаква да се превърне в паркинг вече повече от година и половина. За това сигнализираха читатели на TrafficNews.bg, които ежедневно ползват съоръжението на ъгъла на улиците "Братя Бъкстон" и "Кичево". Преди повече от две години бил определен срок, в който намиращите се на мястото около 15 гаражни клетки трябвало да бъдат премахнати. Според очевидци, предупреждението гласяло, че собствениците им трябвало да ги демонтират до 31 октомври 2018 година.

"Някои си махнаха гаражите в определения срок. Останаха обаче други гаражи, а никой от общината не предприема действия", възмущава се местен жител. "Паркинг скоби се появиха на няколко терена и по двете улици, на почти всички определени места в района, но не и на този паркинг", допълва той. 

Наш репортер се обърна за коментар към кмета на района Борислав Инчев. Той сподели, че още следващата седмица общинските служители ще пристъпят към изработване на план-схема за новия паркинг. След това на собствениците ще им бъда изпратени нови писма, а след определения срок, ако е необходимо ще се пристъпи към принудително събаряне на гаражите ... освен на един. 

"Казусът тук е малко по-сложен. Около 18-19 са хората в целия град, които трябва да бъдат обезщетени с нов гараж, след като техния бъде демонтиран", обясни Инчев. Причината за това са обезщетения, получавани в средата на 60-те години на миналия век. Хората, които стопанисват тези гаражи, са получили право да поставят такива, без да заплащат такси, още тогава. Затова неколцина имат право да бъдат компенсирани с други гаражни клетки. На някои от тях вече са предложени такива, сподели Инчев. Седем от пловдивчаните, които следва да бъдат компенсирани, са жители на район "Южен", а един от гаражите се намира на гореспоменатия паркинг.

"Докато не получим по-детайлна информация от дирекция "Общинска собственост" кога ще бъде обезщетен неговият собственик, няма да го премахваме”, обясни кметът. Той допълни, че писма са били изпратени на всички собственици на гаражи, намиращи се паркинга, но определеният срок за събарянето им е бил 31-и март. 

Веднага след като имаме одобрена схема по изискванията на наредбата, ще предприемем допълнителни действия по прекратяване на разрешенията и по премахване на гаражите, увери той.