Липсата на добро сцепление на гумите с пътя води до нестабилност на колата, което е сред честите причини за пътни инциденти. Това обясни Росен Рапчев от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, който подчерта, че е много важно да се изберат гуми, подходящи за зимните условия.

„Преди дълъг път, водачът следва да се осведоми за метеорологичните условия,  да има вериги, ако се налага. Важно е да бъдем концентрирани в автомобила. Шофьорите не трябва да използват телефон, а да внимават и спазват необходимата дистанция”, каза пред журналисти Рапчев. Той и представители на КАТ-Пловдив дадоха старт на информационна кампания във връзка с предстоящия зимен сезон.

На изхода на Пловдив, на Асеновградско шосе, полицейските екипи извършиха акция по метода „широкообхватен контрол“ за нарушения на Закона за движение по пътищата.

Според направени анализи разсейването на водача е водеща причина за катастрофи в страната. През зимата в по-голямата част на денонощието е тъмно и слаба видимост, което затруднява шофьорите.

„Всички уязвими участници в движението, включително пешеходци и велосипедисти, трябва да са с повишено внимание и по възможност да носят светло-отразители”, апелират от държавната агенция.

През последния месец се наблюдава завишаване броя на загинали в пътни инциденти, което на база миналата година е доста по-висок. Като основна причина от МВР и ДА „Безопасност на движението по пътищата“ посочват челните удари.

„Основните причини за тях са разсейването и несъобразената скорост. През зимата маркировката по пътя се вижда слабо затова е необходимо да се намали скоростта. За миналия месец при 3 катастрофи са загинали 14 души от челни сблъсъци”, допълни Росен Рапчев.

По време на кампанията своето мнение даде и един от водещите рали състезатели – Николай Арабаджиев. Като професионален шофьор, той даде съвети на всички участници в движението, като апелира водачите да са изключително внимателни през зимния сезон.

„Няма реално изискване за зимни и летни гуми. Има изискване за минимален грайфер. С оглед безопасността на водача, спътниците му и останалата част от участниците на пътя, хубаво е да се монтират зимни гуми на автомобилите. Дълбочината на протектора трябва да е 4 милиметра”, обясни Арабаджиев.

Инспектор Ботьо Гиргинов запозна медиите и с последната статистика за пътния травматизъм.

Само за три седмици при катастрофи са загинали 14 души. До 28 октомври в Пловдивска област са станали 698 катастрофи с 52 загинали. 906 души са били ранени.

52 души са загинали в почти 700 катастрофи в ПловдивскоОрганите на реда ще отправят към водачите препоръки за безопасност по време на информационна кампания

От 15 ноември, съгласно Закона за движение по пътищата, колите трябва да са технически изправни и подготвени за зимни условия. 

Още за кампанията и какви съвети дадоха от КАТ-Пловдив и Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, може да видите във ВИДЕОТО: