Само за три седмици при катастрофи са загинали 14 души. До 28 октомври в Пловдивска област са станали 698 катастрофи с 52 загинали. 906 души са били ранени.

"КАТ полага усилия с всички възможни средства и кампании тези цифри да намалеят. Да окажем не само въздействие на водачите, но и на пешеходците, на водачите на велосипеди. Да не забравяме че тези хора са на пътя и не разумното им поведение може да доведе до фатални последици," каза пред журналисти инспектор Ботьо Гиргинов. Повод за изявлението му бе стартиращата днес информационна кампания във връзка с предстоящия зимен сезон. От 8.00 ч. до 10.00 ч. днес, на изхода на Пловдив на бул. „Асеновградско шосе“ /срещу военното поделение след надлеза /, полицейските екипи ще извършват проверки по метода „широкообхватен контрол“ за нарушения на Закона за движение по пътищата.

Особено внимание ще бъде обърнато на техническата изправност на автомобилите, като същевременно служителите ще отправят препоръки към водачите за необходимите мерки за безопасност при влошени метеорологични условия. Ще бъде проверено състоянието на гумите и чистачките на возилата и дали те са готови за зимния сезон. 

Инициативата се осъществява съвместно с Община Пловдив, Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, Съюз на българските автомобилисти и шампионите от клуб „Щереви рали тим“ Костадин Щерев и Николай Арабаджиев.