Необичаен призив по повод борбата с жертвите на пътя отправи инспектор Мария Ботев от "Пътна полиция" след като представи черната статистика от началото на ноември. Следващата неделя от 10 часа в столичния храм "Св. Александър Невски" ще бъде отслужена литургия по случай  Световния ден за възпоменание на жертвите при време на пътно-транспортни произшествия. 

Ботева призова всички на 17 ноември да сведат глава и да запазят минута мълчание, както и да се помолят за душите на загиналите при ПТП и да се помолят на Господ да запази живота на всички, които биха могли да попаднат в такова. 

В същото време стана ясно, че жертвите при пътни инциденти в периода от 1 до 12 ноември са 18. Само от 11 до 12 ноември са загинали 7 души, като 4 от тях са пешеходци. В този период по време на Акция „Зима“ са издадени над 3200 фиша за нарушения. 

От 1 до 10 ноември КАТ е издал над 6 000 фиша на привинили се водачи. Кои нарушения са били най-често установяваните по време на акцията ще бъде изнесено като информация след 5 декември, обясни Мария Ботева.

„Тази седмица от 11 до 20 ноември акцията е насочена най-вече към безопасността на пешеходците, защото те са изключително активна част от участниците по пътищата. Много често на тях им се отнема предимството, биват блъскани от автомобили и последиците при тях са изключително тежки, защото те пострадват директно“, заяви още Ботева, която се смята сред най-атрактивните лица на КАТ.