Проходими са пътищата в общините Асеновград и Брезово, съобщават от съответните институции. Тази сутрин в Дежурната на община Асеновград са постъпили няколко сигнала от граждани. Два от тях са за прекъснато електрозахранване в селата Тополово и Леново, а друг е за заледяване по пътя към Лясково.

В първия случай сигналите са изпратени до “ЕВН - България” за предприемане на незабавни мерки. Във втория, проверка е установила, че участъкът, за който е алармирано, се намира извън територията на Асеновград. Сигналът е пренасочен за предприемане на мерки от община Куклен. На територията на Асеновград от 06:00 ч. тази сутрин работят 3 снегорина и 4 опесъчаващи машини, които по-късно са насочени към квартал „Долни Воден“. Още през нощта е започнало обработването на пътната мрежа и в „Горни Воден“. Пътищата на територията на общината са почистени. Проблем със сметопочистването няма. 52 са работниците, които почистват ръчно тротоари, спирки и мостове.

На 58 точки в града и кварталите са поставени варели с пясъко-солна смес. На територията на населените места в община Асеновград пътната мрежа е проходима при зимни условия. Ръководството на града поддържа непрекъсната връзка с кметовете и кметските наместници по селата и засега те не съобщават за възникнали проблеми. Над 80 сантиметра е снежната покривка в най-високите планински райони в общината.

 

Както в града, така и в населените  места пътищата ще продължават да се обработват. 

Този следобед ще бъде проведен допълнителен обход на районите, за да се прецени какви мерки следва да се предприемат през нощта. Собствениците, наемателите и ползвателите на жилищни имоти и други обекти са длъжни да извършват почистване на снега пред тях. Ако бъдат установени такива, които не са го направили, то ще им бъдат връчени предписания. Община Асеновград е напълно подготвена за сезона и разполага с достатъчно пясъко-солна смес за целия зимен период. По-късно през днешния ден стана ясно, че заради тежестта на снега се е откъснал стълб, разположен до малкия пазар на улица „Цар Иван Асен II“, а дърво е паднало по пътя за село Бачково. По първия сигнал са предприети мерки от ангажираните с уличното осветление в общината - стълбът е отстранен. А по втория са сигнализирани собствениците на пътя - Агенция „Пътна инфраструктура“. Сигнал е подаден и до РУ на МВР в Асеновград и РСПБЗН в града. Екипи на асеновградската пожарна са разчистили и към момента движението на автомобили по трасето е нормализирано.

Пътищата на територията на община Брезов също са проходими през цялото денонощие благодарение на почистващите фирми. Към този момент няма недостъпни и бедстващи населени места. Отстранени са авариите по електрозахранването в селата Златосел, Бабек и Свежен вследствие на силният вятър и снеговалеж. В село Розовец екипи на ЕВН и общината с ръководител Цаньо Лазаров работят по възстановяването на електрозахранването.