Хиляди българи от цялата страна ще изкачат днес  връх Шипка, за да отбележат 142 години от героичните боеве в края на август 1877 г. В историята и за поколенията те остават като Шипченската епопея, защото на практика решават победния изход на Руско-турската война и края на пет вековното турско робство. Традиционните тържества, посветени на Шипченска епопея и 85 години от откриването на Паметника на свободата, са под патронажа на президента Румен Радев. Тази година домакини са областните и общински институции в Габрово и националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа.

Празничната програма започва днес с панихида в памет на загиналите герои на Шипка в православния храм "Рождество Христово" в град Шипка.  Точно на обяд гвардейците ще посрещнат държавния глава пред паметника на Свободата. Слово за подвига и саможертвата на защитниците на Шипка ще произнесе президентът Румен Радев.
  След това хилядите родолюбци ще проследят  традиционната възстановка на национално дружество "Традиция" боевете на Шипка.

 Общините в Стара Загора, Габрово и Казанлък организират безплатен транспорт до върха за тържествата на Шипка. 
 
Заради честванията от 8 ч. до 20 ч. се ограничава движението на транзитно преминаващите превозни средства по пътя Габрово - Шипка - Казанлък, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Транзитният трафик ще се пренасочва по път II-55 Проход на Републиката, както следва:

• за пътуващите от Северна към Южна България - от Русе и Велико Търново през Дебелец - Проход на Републиката - Гурково за Казанлък, Стара Загора и Бургас;
• за пътуващите от Южна към Северна България през Гурково - Проход на Републиката - Дебелец за Велико Търново и Русе.
Локалният трафик и идващите от запад превозни средства ще бъдат пренасочвани по път III-552 по маршрута: Габрово - Трявна – с. Белица – с. Вонеща вода – Проход на Републиката и обратно.

В област Стара Загора движението на МПС ще се пренасочва към Прохода на Републиката по следния маршрут: път I-6 Калофер - Казанлък - път II-55 Гурково - Велико Търново и обратно. Пренасочването ще става при пътен възел „Мъглиж“ (връзката на път I-5 с I-6).

През прохода „Шипка“ ще бъдат пропускани само автобуси и автомобили с участници и гости в събитието, както и организираният междуградски автомобилен транспорт.