49-годишният пловдивчанин, който бе засечен да шофира с превишена скорост два пъти за един ден, обжалва едно от наказанията си. Както вече съобщихме, возилото бе уловено от скоростните камери на КАТ на 26 април тази година, докато преминавало през оживен булевард със 120 км./ч. Два часа по-късно той бе заснет да шофира със 117 км./ч. на бул. "Санкт Петербург". 

Още същия ден униформените установиха самоличността му и му съставиха два акта. За двете нарушения мъжът бе наказан с глоба от 1 650 лв и лишаване от правото да управлява МПС. Санкцията за второто нарушение била в размер 800 лв., като мъжът бил лишен от книжка за 3 месеца. Именно тя била атакувана в Пловдивския районен съд. 

Мъжът поискал от магистратите да отменят наказателното постановление като незаконосъобразно. Според него са допуснати съществени процесуални нарушения при съставянето му. В жалбата пишело, че не е коректно посочено мястото, на което е извършено нарушението. Освен това, според него не била правилно отчетена и скоростта, с която се движил водачът. В случай, че не приеме мотивите му за отмяна на наказанието, той поискал от магистратите да намалят размера на наказанието.  

В Районен съд не се явил представител на МВР Пловдив, но от полицията депозирали становище, в което изложили мотивите си за неоснователност на жалбата.

Според изложеното от униформените нарушителят бил открит и повикан в КАТ още същия ден. Там подписал декларация, че именно той е бил зад волана на превозното средство. В акта обаче пишело, че наказуемата скорост е 113 км./ч. Това било така, защото се взел предвид толерансът от 3% в полза на водача. Нарушителят подписал акта без възражения.

Според съда категорично е установено, че мъжът е карал с 63 км./ч. над ограничението в града. Магистратите изтъкнали и че са спазени всички изисквания за използване на автоматизирани технически средства. Магистратите изтъкнали и че мястото на нарушението е коректно посочено - бул. „Санкт Петербург“ до №1.

Магистратите счели, че не отговаря на истината и възражението за измерената скорост, именно заради отчетения толеранс. 

„Посоченото във фактическата обстановка описание на нарушението е в достатъчна степен пълно, точно и ясно, така че жалбоподателят е разбрал за какво именно негово поведение е била ангажирана административнонаказателната му отговорност”, е записано в мотивите.

Съдебният състав отчел и че, съгласно закона, при превишаване на разрешената скорост с 50 км/ч в населено място, следа да се наложи глоба от 700 лв. и три месеца лишаване от право да управлява моторно превозно средство, като за всеки следващи 5 км/ час глобата се увеличава с 50 лв. В конктретния случай размерът на санкцията отговарял на предвиденото в закона и не подлежи на корекция от страна на съда.

Магистратите не намерили основание и да отменят наказанието, третирайки случая като маловажен. Причината е, че мъжът многократно е нарушавал правилата за движение по пътищата, като последното му нарушение не е изолирана проява. Не били налице и данни за процесуални нарушения.

В крайна сметка, нарушителят не успял да се отърве от санкцията. Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок.

Шофьорът на спортната мазда продължава да фучи из Пловдив – снимаха го пак със 117 км/чСамо в рамките на няколко часа шофьорът бе хванат да шофира с огромна скорост