Двама пловдивчани осъдиха Община Пловдив на обезщетение, след като на автомобилите им били поставени скоби. Макар возилата да са били паркирани в нарушение на местните наредби, съдът уважи претенциите им. Причината е, че според действащите до момента нормативни актове, служителите на ОП "Паркиране и репатриране" не са компетентни да поставят скоби. 

Първият водач бил санкциониран на 22 май тази година, когато паркирал автомобила си на бул. "Марица-Юг", без да заплати престоя си в Синя зона. На същата дата принудителна мярка била взета и спрямо "Дайхацу", паркирано на улица "Йоаким Груев" в центъра на града. И двамата водачи потърсили правата си в съда, а магистратите определили наложената им административна мярка за нищожна. Впоследствие шофьорите отправили претенция да им бъде възстановена сумата от 30 лв., която трябвало да заплатят, за да бъде премахнато блокиращото устройство. 

Исковите молби били оспорени от юрисконсултите на Общината, според които те са неоснователни и недоказани. Различно било становището на прокурора, който бил ангажиран по делата. В съда той поддържал тезата, че исковете следва да бъдат уважени. 

Припомняме, че според действащите към момента разпоредби, кметът е лицето, което осъществява контрол по нарушенията и поставянето на блокиращите устройства. Той обаче не е делегирал тези свои правомощия на служителите на ОП "Паркиране и репатриране" с писмена заповед, в която да посочи длъжностните лица, които могат да упражняват тези правомощия. 

В заповедта на кмета е посочено, че контролът по осъществяване на въпросната наредба се осъществява от ОП „Паркиране и репатриране”. От своя страна общинското предприятие е назначило служители на длъжностите „скобар” и „инкасатор”.

Според наредбата обаче е необходимо не само определяне на звено от кмета на общината със заповед, което може да извършва поставяне на "скоба". Във въпросната заповед трябва да се посочат и длъжностните лица, които да извършват поставянето на скобите.

Само по себе си длъжностната характеристика не дава право на скобарите да извършват задълженията си. Поради пропуска към днешна дата единствено кметът на Пловдив може да слага скобите по колите, които не са заплатили престоя си в Синя зона.

В крайна сметка, магистратите преценили, че двете принудителни мерки са причинили имуществени вреди на ищците. Те уважили претенциите им. Община Пловдив ще трябва да им възстанови сумата от 30 лв. и да заплати държавните такси и адвокатските възнаграждения по двете дела. Общият им размер е 620 лв. 

Това не е първият случай, в който санкции, наложени от общинското предприятие "падат" в съда. Няколко пловдивски шофьори вече се възползваха от "дупката" в местните наредби.