Движението на входовете на София в момента е слабо, но се очаква в следобедните часове трафикът значително да се засили, съобщи началникът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев. Той допълни, че през изминалото денонощие са образувани две досъдебни производства срещу граждани, проявили агресия към полицаите на пунктовете. Днес ще бъдат взети допълнителни мерки, като органи на реда ще съблюдават поведението и на униформените, и на гражданите по пунктовете.

При попълване на декларация за влизане в града, гражданите ще трябва да посочат и през кой пункт са излезли. Ще бъдат сравнени данните в двете декларации, а при остановяване на противоречие, ще се носи наказателна отговорност.

През КПП-тата се пропускат автомобили със специален режим на движение, както и такива, превозващи хора с нужда от здравна помощ, но само при представяне на необходимите документи към кое болнично заведение се транспортират, както и телефон за контакт на личен лекар.

Разрешено е влизането и излизането на територията на столицата от хората, които полагат труд, но от 6 до 8 и от 20 до 22 ч, съобщи комисар Хаджиев.
Той предупреди гражданите да бъдат изключително коректни, тъй като при представяне на декларация с неверни данни, се носи наказателна отговорност.

Комисар Хаджиев уточни, че всички ограничителни мерки за влизане в София остават в сила. Редът за преминаване през КПП остава същият като в заповедта, влязла в сила от 00 ч на 17 април.

Вече има проверени декларации на преминаващи през КПП-та на София, като за 90 от тях е установено, че са с подадена невярна информация.