Роднини на загинала в катастрофа бременна жена може да бъдат принудени от съда да платят 22 000 лева обезщетение. Делото се гледа от Бургаския районен съд, съобщава "Бургас Инфо".

30-годишната Сълзина Петрова умира на 26 август 2015 г., когато нейното „Рено 19” влиза в насрещното платно на околовръстното шосе на Добрич и се блъска челно в камион с бургаска регистрация.  Жената, която тогава е бременна в третия месец, предприема фатален опит за изпреварване.  

Ударът е толкова жесток, че леката кола е буквално размазана. Сълзина загинава на място, а трупът й  е изваден от смачканите ламарини с хидравлична ножица. От тялото е взета кръвна проба, която показала наличие на 0.57 промила алкохол.

Майката и съпругът на младата жена обаче се съмняват в резултата. Според майка й Маринка Димова дъщеря й категорично не е пила заради бременността си. Тя разкрива факт, който не е взет под внимание от разследващите- младата жена е работела в цех с химически вещества, където ежедневно е вдишвала изпаренията.

„Този въпрос е пропуснат в досъдебното производство. И майка й Маринка Димова, и съпругът Пламен Петров, са настоявали за нов анализ на пробите. Но прокурорът отказва. Пуснати са възражения в Апелативния съд във Варна. Но и там становището е, че не следва да се допуска допълнителна експертиза.

И в крайна сметка прокурорът е решил да не допусне допълнителни задачи и е приключил разследването със заключението- причината за произшествието е загуба на контрол на управлението на лекия автгомобил от страна на Сълзина“, обяснява адвокат Иван Мирчев.

Според съдебната практика разследването по случая е прекратено. До наказателен процес така и не се стига.

4 години след трагедията обаче идва нов удар върху близките на младата жена. Собственикът на камиона - бургаската фирма "ЯНД" ООД, завежда дело с искане майката и съпругът на жертвата да заплатят изцяло сумата за ремонта на ТИР-а, заедно със лихвата и разноските по делото.

Застрахователят определя щетите на 13 000 лева, но от фирмата искат още и отхвърлят заключението на вещото лице, защото „аритметичната стойност на повредените части била много по-голяма“.