Безкондукторно таксуване се въвежда от днес по линия 25 на градския транспорт. По маршрута ще има контрольори, които ще информират пътниците как да чекират картите си или как да закупят билети.

Успоредно с пилотното въвеждане на безкондукторното таксуване ще продължи и техническата работа по електронните табла на спирките, за да се гарантира точното време на пристигане на автобусите.

„Най-важното, за да работи точното отчитане на времето, е необходимо шофьорите на автобусите да се чекират правилно в електронната система. Инспектори от ОП „ОКТ“ всяка сутрин ще следят и ще им помагат, за да гарантираме, че няма да излиза погрешна информация, която да обърква пътниците“, обясни заместник-кметът Тодор Чонов.

„За да работи правилно системата, водачите трябва да отиват до последна спирка от маршрута, за да може GSP-са да отчете пълен курс. Те трябва и да изключват електронната система, след като информацията от деня бъде прехвърлена на сървърите. В противен случай, тя (системата) продължава да работи. Това води до погрешно подаване и отчитане. Точно заради такива грешки сме имали абсурдните закъснения от 300 минути и курсове по 150 километра“, обясни Пламен Вълков, директор на ОП „ОКТ“. Пропускане или грешно вписване в GPS-системата, води и до несработване на валидаторите, които не отчитат картите.

ОП „ОКТ“ ще подпомага шофьорите в рамките на месец. След този срок отговорността за стартиране работата на електронната система ще е тяхна. Служителите на Община Пловдив само ще контролират процеса и ще отстраняват проблемите там, където възникнат такива. 

 „Ще надградим системата, която първоначално е добре замислена. След като мине 5-годишният срок за устойчивост на Транспортния проект, машините за закупуване на билети ще бъдат заменени с алтернативни, по-модерни и удобни начини за заплащане от пътниците“, заяви още Тодор Чонов.

В градския транспорт важат всички видове карти и билети за пътуване, както и тези, закупени от кондукторите. Община Пловдив предоставя следните видове билети и карти, които пътниците да закупят:

- билет за еднократно пътуване – 1 лев

- за еднократно пътуване на хартиен носител с прекачване в рамките на 1 час – 1,50 лв.

- еднодневен билет за всички линии за един календарен ден – 4,00 лв.

- еднодневен билет за всички линии за 24 часа от първо валидиране – 5.00 лева

- билет за 10 броя еднократни пътувания за всички линии – 9,00 лева

- едноседмична карта, валидна за всички линии – 12,50 лева

- Едномесечна карта, валидна за една линия – 35 лева

- Едномесечна карта, валидна за всички линии – 50 лева

- 3-месечна карта, валидна за всички линии - 130 лева

- 6-месечна карта , валидна за всички линии – 260 лева

- 9-месечна карта, валидна за всички линии – 390 лева

- 12-месечна карта, валидна за всички линии – 520 лева

- Едномесечна преференциална карта за всички линии – 16 лева

- 3- месечна преференциална карта за всички линии – 48 лева

- 6- месечна преференциална карта за всички линии – 96 лева

- 9 - месечна преференциална карта за всички линии – 144 лева

- 12- месечна преференциална карта за всички линии – 192 лева

- Еднократно пътуване чрез „смарт карта“ (e-портфейл) – 1 лев

- Билет за нередовен пътник – двадесеткратния размер на билет за еднократно пътуване без прекачване.