3,5 млрд. лева са необходими за повишаване на пътната безопасност у нас. Това са отговорили от Агенция „Пътна инфраструктура“ на Европейския център за транспортни политики, които са пуснали запитване.

В отговорите пише, че агенцията няма определен бюджет, насочен единствено и само за мерки за пътна безопасност. Уточнява обаче, че през посочените три години са извършени дейности за повишаване на пътната безопасност на обща стойност 91 726 363 лв. Това включва изпълнени дейности по възстановяване на пътна маркировка и пътни знаци и монтиране на ограничителни системи за пътища (мантинелите). В същото време обаче АПИ пише, че по прогнозна оценка индикативната стойност на средствата, необходими за изпълнение на дейности по повишаване на пътната безопасност по цялата републиканска пътна мрежа, възлиза на около 3,5 млрд. лв. 

Всичко това потвърждава изводите на ЕЦТП от направените множество целенасочени инспекции по пътна безопасност в цялата страна след тежки ПТП. Сред тях е констатацията, че на много места пътната маркировка, пътните знаци и мантинелите са на възраст над 20 години и отдавна са загубили способността си да служат за превенция на риска. Направихме извод също, че системите и технологиите в сектора, гарантиращи превенция срещу инциденти, са се развили значително и е очевидно, че някои стари системи за обезопасяване са отречени и обявени за опасни.