Около 60 души загиват всяка година по родните автобилни магистрали, показва справка на TrafficNews в „Пътна полиция“. По този показател страната ни е на челно място в Евросъюза.

На аутобаните стават близо 270 катастрофи за 12 месеца, като при тях само за 2018-а година 58 души са загубили живота си, а 445 са ранени. От началото на тази година броят на жертвите е около 20.

Само при последния случай от уикенда, при верижен удар на АМ „Тракия“, починаха двама души, а 8 пострадаха тежко. 

Справката на TrafficNews показва още, че въпреки внушителната цифра на загинали и пострадали по магистралите, второкласните пътища се оказват по-опасни. Там инцидентите и починалите при тях са двойно повече.

За година са станали 565 катастрофи, при които са загинали 88 души, а 847 са били ранени сериозно.
Разбивка на различните сутиации показва и къде най-често се удрят автомобилите на второкласните пътища.

339 са се ударили в дърво, 252 в крайпътно съоръжение, 5 в подпорна колона, 119 са се блъснали в скат, 25 са прегазили животно, а 40 са отнесли каруца заедно с впряга. Над 400 са се обърнали извън пътя.

Най-интересна е цифрата, която показва изпадналите от автомобилите по време на движение. Те са цели 145 души. При последните подобни изпълнения са загинали трима души.

Един от куриозните случаи, който за щастие се разминал без жертви, е от миналата година във Враца. Тогава пиян пътник отваря вратата на минивана, с който се возел и изпада. При озоваването му на асфалта, се оказва прегазен от камион. Почерпенията каскадьор е откаран в болница само с натъртвания и охлузвания. След това е освободен за домашно лечение.

4 загинали и 22 ранени за два дни в Пловдивско! КАТ започва масови проверки по пътищатаНа 14 август в Пловдив ще се проведе извънредно заседание на Областната комисия по безопасност на движението, идват столични експерти