3000 евро глоба грози българите в Гърция, ако карат и пушат

Новият кабинет на Мицотакис обяви тотална война на пушачите

България 06.08.2019 08:30 1254 1
3000 евро глоба грози българите в Гърция, ако карат и пушат

Кошмарни санкции грозят родните туристи, които обичат да ходят с колите си в Гърция. Ако бъдат заловени да пушат, докато въртят волана, те могат да отнесат глоби от 1500 и 3000 евро, както и да бъдат принудени да се върнат без автомобилите си.

Бруталните мерки са предвидени в новите разпоредби на здравното министерство на южната ни съседка, където с идването на власт на Нова демокрация започна и кампания срещу пушенето. На книга да се дими на обществени места е забранено от 10 години, но досега никой не следеше дали това се спазва.

Новият премиер Кириакос Мицотакис и министърът на здравеопазването - бившият спортист Кикиляс обаче са заклети непушачи и веднага се заеха да вкарат в сила пренебрегвания досега закон.

Според промените с 1500 евро глоба и отнемане на шофьорските права за един месец са заплашени шофьори, които димят, докато карат. Ако в колата има дете под 12-годишна възраст, глобата скача двойно и става 3000 евро.

Сред приоритетите на новото гръцко правителство, обявени още в предизборния период, е прилагане на Закона за забрана за тютюнопушенето на обществени места. Министерството на здравеопазването вече е разпратило писмо с пояснения къде следва да бъде прилаган този нормативен акт.

Изпратени са и новите глоби за пушене в автомобил. Забраната важи, освен за водачите на таксита, автобуси и всякакъв обществен транспорт, така и за частните автомобили. Тя се налага, независимо дали пушещият е водач на автомобила или спътник.

Забраната за пушене на обществени места включва и електронните цигари.

Акценти

Изпрати новина