Общо 93 000 превозни средства са проверени досега у нас за електронни винетки, коментира в Русе председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Георги Терзийски.

Той заяви, че при проверките са наложени 2700 компенсаторни такси и 350 акта за установено административно нарушение. Според анализите нарушителите са основно шофьори на леки автомобили. Компенсаторните такси се плащат на място само с карта при спиране от патрул, след което шофьорите може да продължат. За леки автомобили таксите са 70 лева, 125 - за за ТИР-ове и 175 за ТИР-ове над 12 тона.

Магистралата Русе - Велико Търново е с одобрен ОВОС, като се очаква решение на петчленен състав на ВАС заради внесена жалба, добави Терзийски.
 
По план трасето ще се започне с участъка Русе-Бяла и с обхода на Бяла. Става дума за около 75 километра, пише 24 часа.

По думите на председателя през лятото ще бъде завършен последният неремонтиран участък от главния път Русе - Бяла.

Този път е с концентрация на произшествия. Той е много натоварен, а в същото време е двулентов. По него трябва да се внимава, заяви председателят на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" Малина Крумова.

Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" работи по изготвянето на системен анализ за всички "черни точки" на травматизъм по пътищата в страната, каза Крумова.