От началото на годината у нас са станали 19 верижни катастрофи, в които са загинали 4 души, 40 са били ранени, а материални щети са нанесени на 95 пътно-транспортни средства. Това показва статистиката на Европейския център по транспортни политики (ЕЦТП).

9 от инцидентите са станали след въвеждането на извънредното положение в страната. Според заключенията на официалните власти в повечето случаи причини за катастрофите са мъглата и поведението на водачите на МПС, несъобразено с пътните условия. Това е сигурен сигнал, че е наложително въвеждането на адекватни мерки за навременно известяване за опасностите, които очакват водачите на пътя.

В момента у нас има нормативно предвиден начин за известяване на водачите за наличието на опасни участъци с мъгла и задръстване, който обаче не е използван в зоната на инцидента, съобщават от ЕЦТП . Става дума за пътните знаци А42 - "Намалена видимост" и А41 - "Образувано задръстване". Подобни елементи за предупреждение съществуват в страните от ЕС, както и в Сърбия и в Северна Македония.

Според европейския център е необходимо да се приложат преработените правила на Съвета на Европа, налагащи по-систематичен подход към осигуряването на безопасна пътна инфраструктура (ДИРЕКТИВА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА НА ЕВРОПА за изменение на Директива 2008/96/ЕО относно управлението на безопасността на пътните инфраструктури).

Зверска катастрофа край Харманли! Десетки тирове се нанизаха един в другЕдин човек е загинал, десетки са ранени