Вероятно само най-големите ценители на уиски знаят, че напитката може да се постави в няколко категории, базирани на мястото на нейното производство. Едно такова разделение може да се направи с малцовата напитка, която произхожда от страни като Шотландия, Ирландия, Канада и САЩ, които попадат в категорията традиционни страни за производство. В последните години към тази категория се причислява и страна като Япония, която в последните години доказа своята сила, мощ и качество на пазара със своите уискита. Всички останали марки попадат в графата World Whisky, тъй като идват от страни, извън списъка на традиционните производители.

Пловдивският гуру по уиски Гаро Узунян представя едно не толкова познато уиски за България, но със сигурност заслужаващо нашето внимание.

Австралийският остров Тасмания на шега или не се оказва един от успешните производители на уиски, попадащи в world-класата. Местни предприемачи, които са направили марката "Hellyers Road" нямат претенциите, че са творците на най-невероятния малц в света. Спазвайки световните норми обаче само 10 години след откриването на дестилерията си печелят наградата за най-доброто уиски в Австралия и Нова Зеландия. Това е един от най-успешните стъпки за популяризиране на световните уискита на различни форуми, посветени на малцовата напитка и печелят награди със своята уникалност, предприемчивост и разлика в цвета.

*Уискипедия е  рубрика в TrafficNews.bg, която е предназначена за всички, които не се задоволяват само да се наслаждават на прочутата кехлибарена течност, но искат да знаят всичко за нея. Гид в необятния свят на уискитата ще бъде един от най- екстравагантните пловдивчани, който иска да споделя своето увлечение с много хора. Гаро Узунян може да ви говори с часове за уискито, но в рубриката си той е доста по-сдържан. Авторът на Уискипедия е собственик на уиски бар „СандъкЪ“, в който той има колекция от редки видове уиски.